Iisrael: oleme lähedal ajaloolisele merepiirileppele Liibanoniga

Copy
Iisraeli mereväealus ankrus Vahemerel Liibanoniga piirneva Rosh Hanikra lähedal.
Iisraeli mereväealus ankrus Vahemerel Liibanoniga piirneva Rosh Hanikra lähedal. Foto: Ayal Margolini/Xinhua/SIPA/Scanpix

Iisrael teatas täna, et on lähedal ajaloolisele leppele Liibanoniga, millega neil on pikaajaline piirivaidlus maagaasirikaste Vahemere vete üle, kuna USA välja pakutud merepiiri leppe mustand võttis arvesse juudiriigi nõudmisi.

Iisrael tervitas USA saadiku Amos Hochsteini levitatud esialgset mustandit, mille eesmärk on avada gaasitootmine mõlema riigi jaoks, lõpetades tüliküsimuse merepõhjas asuvate gaasimaardlate üle.

Eelmisel nädalal oli Iisrael öelnud, et neile ei sobi Liibanoni tehtud muudatusettepanekud Hochsteini mustandile.

Läbirääkimised jätkusid ja Iisraeli sõnul on Hochsteini viimased ettepanekud toonud kokkuleppe sõlmimise käeulatusse.

«Kõiki meie nõudmisi võeti kuulda, muudatused, mida palusime, viidi sisse,» ütles Iisraeli riikliku julgeoleku nõunik ja kõneluste pealäbirääkija Eyal Hulata.

«Me kaitsesime Iisraeli julgeolekuhuve ja oleme teel ajaloolise leppeni,» ütles ta.

Liibanoni ja Iisraeli vahel diplomaatilised sidemed puuduvad ning nende omavahelist maismaapiiri patrullivad ÜRO rahuvalvajad. Tehniliselt võttes on kaks riiki omavahel endiselt sõjas.

Riigid naasid läbirääkimistele oma merepiiri üle 2020. aastal, ent protsess on korduvalt takerdunud.

Iisrael on lubanud eksportida rohkem gaasi Euroopasse, et asendada Venemaalt saamata jäänud tarneid, mille põhjusi tuleb otsida Moskva agressioonisõjast Ukrainas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles