Türgi president kohtub Astanas Putiniga (3)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Martin Divisek/EPA/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kohtub homme Kasahstani pealinnas Astanas regionaalse tippkohtumise raames oma Vene kolleegi Vladimir Putiniga, ütles Türgi ametnik AFP-le.

Kogu Ukraina konflikti vältel erapooletuks jäänud Türgil on head suhted mõlema Musta mere naabri, nii Venemaa kui Ukrainaga.

Erdoğan ei ole veel kommenteerinud Venemaa äsjaseid raketirünnakuid mitmele Ukraina linnale, milles hukkus vähemalt 19 ja sai haavata üle 100 inimese.

Välisminister Mevlüt Çavuşoğlu aga pidas pärast rünnakuid telefonikõne Ukraina kolleegi Dmõtro Kulebaga, ütles Türgi diplomaatiline allikas üksikasju täpsustamata.

Erdoğan kohtus Putiniga läinud kuul Usbekistanis toimunud piirkondliku tippkohtumise ajal.

Ta loodab endiselt tuua Putini ja Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi kokku rahukõnelusteks, mida kumbki pool eriti ei soovi, kuid mis Türgi ametnike sõnul olevat nii hädavajalikud kui ka realistlikud.

NATO liikmesriik Türgi on hoidunud ühinemast Lääne Venemaa-vastaste sanktsioonidega.

Erdoğan soovib hoogustada kaubandust Moskvaga, püüdes stabiliseerida Türgi virelevat majandust tuleva aasta juunis toimuvate valimiste eel.

Septembris alistus Ankara USA survele ja kinnitas, et kolm viimast Türgi panka, kes endiselt Venemaa kaardimakseid töötlevad, tõmbavad pistiku välja.

Otsus järgnes nädalaid kestnud Washingtoni üha karmimatele hoiatustele Türgi aadressil, et too kas piirab majandussidemeid Venemaaga või jääb ise sanktsioonide alla.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles