Venemaa peaminister kirjas Rootsile: Nord Streami torud lõhkus väline jõud (5)

Copy
Rootsi rannikuvalve 28. septembril tehtud foto lekkest Nord Stream 2 gaasitorul Rootsi majandusvööndis.
Rootsi rannikuvalve 28. septembril tehtud foto lekkest Nord Stream 2 gaasitorul Rootsi majandusvööndis. Foto: Rootsi rannikuvalve / Xinhua / CHINE NOUVELLE / SIPA / Scanpix

Kui varem oli teada, et Rootsi peaministrile Magdalena Anderssonile saadetud kirjas nõudis Venemaa valitsusjuht Mihhail Mišustin õigust osaleda Rootsi kaitsepolitsei Nord Streami gaasitorude plahvatuste uurimises, siis nüüd kirjutas ajaleht Aftonbladet, et samas kirjas olla Mišustin ka väitnud, et Venemaa andmeil kinnitab rõhu languse iseloom, et torusid kahjustati väljastpoolt.

Rootsi kaitsepolitsei (Säpo) menetlusega kursis ametkondlik allikas selgitas tabloidlehele, et torujuhtmete uurimisel on esmane keskne küsimus, kas plahvatus toimus gaasitorude sees või neist väljaspool.

Mišustini kirja sisuga kursis valitsusallikas ütles Aftonbladetile, et Venemaa peaminister puudutas ka tehnilisi detaile, väites, et torusid rünnati väljastpoolt. «Nad kirjutavad, et tegemist pidi olema tahtliku sabotaažiga,» lausus allikas.

Tõendina sellele tõi Mišustini välja torujuhtmete siserõhu mõõtmise andmed. «Nad kirjutavad, et rõhu langemise iseloomu tõttu on nad kindla, et lekked tulenevad välistest füüsilistest vigastustest,» selgitas allikas.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles