Moskva koolidirektor andis õpilase sini-kollase profiilipildi eest võimudele üles (7)

Copy
Vene koolilapsed. Foto on illustratiivne.
Vene koolilapsed. Foto on illustratiivne. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP Photo / Scanpix

Direktor pöördus lapse «tsiviilseisundi» uurimiseks rajoonivalitsusse ning kohalik politsei saabus koolimajja viienda klassi õpilast küsitlema, vahendas Vene inimõigusteorganisatsioon OVD-Info. 

Nekrasovka kool kutsus 10-aastase tüdruku ema vestlusele, et arutada õpilase puudumisi tunnist «Vestlused olulisest» (osa uuest isamaalisest õppekavast – toim) ning sotsiaalmeedias sini-kollase profiilipildi kasutamist. Kohtumisel kaevati ka õpilase koostatud sõja-teemalise küsitluse üle, vahendas Meduza. 

Inimõigusteorganisatsiooni OVD-Info avaldatud politseiraport.
Inimõigusteorganisatsiooni OVD-Info avaldatud politseiraport. Foto: Meduza.io / OVD-Info

«Kooli juhtkonna esitatud kaebuses paluti uurida perekonna elutingimusi ning tuvastada põhjuse-tagajärje seos lapse käitumisega,» seisis organisatsiooni OVD-Info raportis. Lisaks soovitati mõjutada lapsevanema kasvatuslikku positsiooni. 

Eelmisel nädalal saabus kohalik politsei koolimajja ning küsitles tüdrukut vanemate töökoha ja vaba aja veetmise kohta. Lapsevanema sündmuskohale saabumise järgselt viidi laps ja ema eraldi autodes politseijaoskonda. 

Jaoskonnas toimus kolmetunnine küsitlemine: «Miks valis koolitüdruk profiilipildile sellise värvikombinatsiooni?» Ekstremismivastase võitluse osakonna töötajad vaatasid läbi ema mobiiltelefoni ning koostasid protokolli.  

«Hiljem ilmus politsei dokumente esitamata perekonna koju ja otsis läbi telefonid, sülearvutid ning uuris üle ka voodipesu,» vahendas Meduza tüdruku ema seletust. 

1. septembrist alates on vene koolides kasutusele võetud iganädalased klassivälised tunnid «Vestlused olulisest», milles rõhutakse «vene ühiskonna kaitsmisele hävitava informatsiooni ja psühholoogilise mõju eest» ning sisendatakse «traditsiooniliste vene vaimsete ja moraalsete väärtuste tugevdamisega» kooliõpilastesse armastust isamaa vastu.

Politseiameti sõnul kanti perekond «ennetavasse registrisse».

Märksõnad

Tagasi üles