VIDEO Kiievisse lastud täpsusraketid olid ajast ja arust (4)

Margus  Martin
, ajakirjanik, Kiiev
Copy
Ukraina: raketitabamuste tagajärjed Kiievis mullu sügisel
Ukraina: raketitabamuste tagajärjed Kiievis mullu sügisel Foto: Pilt videost

Kiievi kesklinnas eile hävingut külvanud Vene täpsusraketid sisaldasid iganenud mikroelemente, kommenteeris Postimehele neid analüüsinud Ukraina relvajõudude ekspert.

«Selliste rakettide baaselemendid on niivõrd eilne päev. Võiks öelda lausa, et need on pärit üleeelmisest sajandist või aastatuhandest,» lausus anonüümseks jääda soovinud armee esindaja.

«Sellised [raketi sihtimist ja juhtimist kontrollivad] kiibid on üsna vanad ja kuuluvad nõukogudeaegsesse ajajärku. Selliste rakettidega on ülimalt keeruline, et mitte öelda peaaegu võimatu sihtmärki tabada. Enamasti kukuvad, kuhu juhtub.»

Spetsialisti kinnitusel on tegemist kas X-101 või X-55 tüüpi rakettidega, milliseid valmistati Venemaal aastatel 1999-2013. Mitmed selliste rakettide elektroonikaelemendid on toodetud omakorda paarkümmend aastat varem.

Venemaa eilsed massilised raketirünnakud olid mõeldud nii Ukraina sõjaliste kui ka kriitilise tähtsusega taristuobjektide hävitamiseks, et härida muu hulgas energiavarustust.

Sihtmärkide tabamise asemel kahjustati suures ulatuses hoopis elu- ja ärihooneid. Hukkus pea paarkümmend ning vigastada sai üle poolesaja inimese, kelle seas oli samuti lapsi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles