Briti küberturbejuht: Hiina tehnoloogia on üha kasvav pakiline probleem

Copy
Briti küberturbeagentuuri (GCHQ) direktor Jeremy Fleming.
Briti küberturbeagentuuri (GCHQ) direktor Jeremy Fleming. Foto: Roslan Rahman / AFP / Scanpix

Hiina kasvav tehnoloogiline domineerimine on üha suurenev pakiline probleem lääneriikidele, kes peavad tegutsema kaitsmaks oma väärtusi ja mõju, hoiatas eile Briti küberturbeagentuuri GCHQ direktor.

Londonis kaitseküsimuste mõttekojale RUSI peetud kõnes ütles Jeremy Fleming: «Tehnoloogia on muutunud mitte ainult võimaluste, konkurentsi ja koostöö valdkonnaks, vaid ka lahinguväljaks kontrolli, väärtuste ja mõju üle.»

Ta viitas Hiina püüdele domineerida sellistes uutes tehnoloogiates, nagu satelliit-navigatsioon oma BeiDou süsteemiga ja digitaalsed valuutad. Hiina on käivitamas oma «digitaalset jüaani».

Hiina juhtkond näeb sellistes edusammudes vahendit saamaks eelise oma turgude ja mõjusfääris olijate kontrolli kaudu, ütles Fleming, lisades, et kontroll on ka Hiina enda kodanike üle.

Fleming, kes on juhtinud Briti küberturbeagentuuri alates 2017. aastast, kutsus lääneriike tegutsema ja investeerima järgmise põlvkonna tehnoloogiatesse.

Ta rõhutas samas, et Ühendkuningriigil ei ole mingit probleemi Hiina rahva ja Hiina kogukonnaga, kes on andnud suure panuse ellu Suurbritannias.

Kuna Hiina on suurendanud oma mõju ja levitab oma tehnoloogiaid kogu maailmas, eriti arenguriikides, peavad lääneriigid olema valmis pakkuma alternatiivseid lahendusi, mis on praktilised, taskukohased ja mida toetavad rahvusvaheline rahastamine või turuinvesteeringud, lisas Fleming.

Peking reageeris valuliselt Flemingi kõnesse, mille tekst avaldati esmaspäeva õhtul. Hiina välisministeeriumi kõneisiku sõnul ei ole Briti luurejuhi väidetel faktilist alust.

«Hiina ei võta kedagi sihikule ega kindlasti kätke ohtu,» ütles Mao Ning.

Ta lisas, et vastuseisu õhutamine kahjustab nii selle tegijat kui teisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles