EL pikendas Ungari korruptsioonivastaste reformide tähtaega

Copy
Ungari ja Euroopa Liidu lipud.
Ungari ja Euroopa Liidu lipud. Foto: Christian Spicker/Imago Images/SCANPIX

Euroopa Liit pikendas Ungarile korruptsioonivastaste reformide läbiviimiseks antud aega 19. detsembrini, ütlesid täna diplomaadid.

Otsuse peavad ametlikult kiitma heaks kõik EL-i liikmesriigid.

Euroopa Komisjoni määratud varasem reformitähtaeg oli määratud 18. oktoobrile, milleks pidi Budapest sisse viima muudatused, või siis pikendama tähtaega kahe kuu võrra.

Reformid on tingimus, mille täitumisel saaks Ungari kätte ettenähtud 7,5 miljardi euro suuruse EL-i rahastuse.

Ungari majandus on keerulises seisus, inflatsioon kõrge ning valuuta kukub kolinal, mistõttu on Budapestil hädasti vaja Euroopa Liidu raha.

Euroopa Komisjoni eelarvevolinik Johannes Hahn on öelnud, et Ungari välja pakutud meetmed korruptsiooni vähendamiseks on põhimõtteliselt piisavad, kui neid korrektselt ka rakendatakse.

Ungari valitsus eesotsas vastuolulise parempoolse peaministri Viktor Orbániga käis välja 17 punkti, millega Brüsseli tõstatatud muret ungarlaste korruptsiooni pärast leevendada.

Meetmete seas on sõltumatu ametkonna loomine EL-i raha kulutamise paremaks järelevalveks, kodanikele võimaluse andmine kaevata kohtuse prokurörid, kelle vastu on kahtlustus korruptsioonijuhtumite kinnimätsimises, ja seadusandliku protsessi läbipaistvamaks muutmises.

EL-i lepete eest vastutamise ja raha kulutamise jälgimise kohustusega Euroopa Komisjon käivitas aprillis Ungari vastu protseduuri, mis võib viia õigusriigi põhimõtete eiramise tõttu ühenduselt saadavate maksete peatumiseni.

Toona toodi esile ebakorrapärasusi riigihangete seoses, samuti huvide konflikti korral puudulikku järelevalvet ning selgelt leiget huvi arvatavate pettusjuhtumite puhul kohtuprotsessi algatamisel.

Septembris soovitas komisjon Euroopa Liidu liikmesriike esindaval Euroopa Nõukogul peatada 65 protsenti Ungari rahastusest läbi kolme programmi, kogusummas 7,5 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles