USA toetab Ukraina riigieelarvet 4,5 miljardi dollariga

Postimees
Copy
Ukraina rahandusminister Serhi Martšenko (vasakul) ja USA rahandusminister Janet Yellen (paremal).
Ukraina rahandusminister Serhi Martšenko (vasakul) ja USA rahandusminister Janet Yellen (paremal). Foto: Jonathan Ernst / Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriigid saadavad lähinädalatel Ukrainale 4,5 miljardit dollarit otsest eelarvetoetust.

USA rahandusminister Janet Yellen kinnitas teadet oma Ukraina kolleegile Serhi Martšenkole, vahendas Reuters Ukrinformi. 

«Me oleme pühendunud sellele, et see rahastamine jõuaks teieni võimalikult kiiresti, sest me teame, kui oluline on see teie vapra vastupanu toetamiseks Venemaa ebaseaduslikule sissetungile,» ütles Yellen.

Aruande kohaselt kiitis USA kongress plaani heaks kaks nädalat tagasi, mis tähendab, et USA otsene eelarvetoetus Ukrainale ulatub kokku 13,5 miljardi dollarini.

Lisaks ühines Washington Ukraina peamiste võlausaldajatega, et peatada riigi kahepoolsed intressimaksed järgmiseks kaheks aastaks. 

«Lubage mul selgelt väljenduda: rahvusvaheline toetus Ukrainale on kollektiivne jõupingutus. Me kutsume oma partnereid ja liitlasi üles ühinema meiega, makstes kiiresti välja oma olemasolevad kohustused Ukrainale ja tehes rohkem - nii selleks, et aidata Ukraina olulistel valitsemisteenustel jätkuda, kui ka selleks, et aidata Ukrainal alustada ülesehitust ja taastumist,» lisas USA rahandusminister Yellen.

Samuti avaldas ta Martšenkole ja Ukraina kõrgetele ametnikele kaastunnet Venemaa viimaste rünnakute pärast, mis olid peamiselt suunatud pealinna Kiievisse.

«Taaskord on maailm näinud Venemaa barbaarse ja ebaseadusliku sõja tõelist olemust. Ameerika Ühendriigid seisavad jätkuvalt kindlalt Ukraina ja Ukraina rahva kõrval,» jätkas Yellen. 

Ukraina rahandusminister Serhi Martšenko kohtus Maailmapanga juhtkonna ja esindajata Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) iga-aastase kohtumise raames Washingtonis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles