INTERVJUU Suursaadik Riina Kaljurand: Gruusial oli hirm, et Venemaa eskaleerib olukorda (1)

Christopher Aloe
, toimetaja
Copy
Inimesed ületamas 27. septembril jalgratastel Larsis Venemaa ja Gruusia piiri.
Inimesed ületamas 27. septembril jalgratastel Larsis Venemaa ja Gruusia piiri. Foto: Zurab Kurtsikidze/EPA/Scanpix

Olukord Gruusias on hoolimata Vene kodanike suurest sisserändest siiski rahulik. Gruusia on üldiselt Venemaa suhtes julgeolekukaalutlustel ettevaatlik, kuid mida paremini läheb Ukrainal, seda toetavam on tema suhtes Gruusia, ütleb Eesti suursaadik Gruusias Riina Kaljurand.

Pärast Venemaa otsust kuulutada välja mobilisatsioon tekkisid Gruusia, Kasahstani ja muude Venemaaga piirnevate riikide piiridele suured inimhulgad. Kas sissevool on pidurdunud või on inimesed endiselt piiridel?

Kohe pärast mobilisatsiooniteadet või päev pärast seda hakkasid järjekorrad piiril pikenema. Inimesed tulid nii eraautodega kui ka jala üle piiri. Piiril tekkis kohe uus turunišš: nendele, kellel liiklusvahendit polnud, hakati müüma jalgrattaid, elektritõukerattaid ja muid huvitavaid sõiduvahendeid. Järjekord kujunes kahe-kolmekümne kilomeetri pikkuseks ja oli üsna palju rüselust. Ja nagu ikka, sai osta end järjekorras ette.

Kolm-neli päeva sissevool suurenes märgatavalt, kuid pärast seda, kui venelased otsustasid piiri äärde mobiilse sõjakomissariaadi luua, on järjekord piiril vähenenud. Suurem sissevool lõppes 30. septembril, 1. oktoobril. Praegu on arvud sarnased nendega, mis olid enne mobilisatsiooniteadet: umbes 6500 sisse ja 5500 välja. Põhiliselt käib transiitliiklus – veoautod, need venelased, kes pole mobilisatsioonikutset saanud ja tavaturistid. Samuti on palju lahkujaid, sest turismihooaeg hakkab lõppema ning need, kes on tulnud siia suve veetma, lähevad tagasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles