Iraani president süüdistas USAd püüdlustes islamivabariiki destabiliseerida

Copy
Iraani president Ebrahim Raisi.
Iraani president Ebrahim Raisi. Foto: WANA NEWS AGENCY / REUTERS / Scanpix

Iraani president Ebrahim Raisi süüdistas täna USAd «destabiliseerimispoliitikas» islamivabariigi vastu, kus juba pea kuu aega käivad ulatuslikud meeleavaldused seoses noore kurditari Mahsa Amini surmaga.

Iraani karmikäeline kombluspolitsei võttis 22-aastase Amini vahi alla, kuna viimane väidetavalt eksis naiste rangete riietumisreeglite vastu, ning ta suri 16. septembril.

Alates 16. septembrist on meeleavaldustel tapetud kümneid inimesi, mõnedel andmetel umbes paarsada. Enamik neist on protestijad, kuid surma on saanud ka paarkümmend julgeolekujõudude töötajat. Mitmetes linnades üle kogu riigi on protestidel peetud kinni sadu inimesi.

«Pärast Ameerika ebaõnnestumist militariseerimisel ja sanktsioonides on Washington ja tema liitlased võtnud kasutusele ebaõnnestunud destabiliseerimispoliitika,» ütles Raisi Kasahstanis Aasia lõimimise tippkohtumisel.

Iraanlased on «ümber lükanud Ameerika sõjaväelise valiku ja andnud alandava löögi sanktsioonipoliitikale ning maksimaalsele survele», vahendas presidendikantselei Raisi sõnu.

Washington on kehtestanud Teheranile pärast 2018. aastat, kui toonane USA vabariiklasest president Donald Trump taandus ühepoolselt Iraani tuumaleppest, rea täiendavaid karme sanktsioone.

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei ütles kolmapäeval, et tänavarahutustega on seotud «vaenlased», pidades silmas Ühendriike ja Iisraeli, mis tema sõnul õhutavad mässumeelsust.

«Täna kinnitab igaüks neis tänavarahutustes vaenlaste osalust,» ütles Khamenei telepöördumises, täpsustamata nimeliselt väidetavat vaenlast. «Vaenlase sammud, nagu näiteks propaganda, püüe mõjutada meeli, luua elevust, julgustada ja isegi õpetada valmistama süütematerjale, on nüüd täiesti selged.»

Varem kolmapäeval teatasid Iraani kohtuvõimud, et on esitanud süüdistuse enam kui sajale inimesele seoses meeleavaldustega Teherani ja Hormozgani provintsides.

«Osa neist inimestest on kas vaenlase agendid või on joondunud vaenlasega, ning osa on elevil inimesed,» ütles Khamenei. «Kohtu- ja julgeolekuametid peavad täitma oma kohust.»

Ühendriigid kehtestasid läinud nädalal uued sanktsioonid seitsmele Iraani ametnikule nende rolli eest repressioonides meeleavaldajate vastu.

USA president Joe Biden ütles, et tema administratsioon peab Iraani ametnikke endiselt vastutavaks ja toetab iraanlaste õigust avaldada meelt vabalt.

Islamivabariik süüdistas USA liidrit «silmakirjalikkuses», kui kehtestab täiendavaid meetmeid inimõiguste kaitsmise ettekäändel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles