Türgi president Erdoğan üritab Vene presidenti rahukõnelustele meelitada (3)

Copy
Türgi president Tayyip Erdogan (vasakul) ja Vene president Vladimir Putin (paremal) Astanas, Kasakhstanis, 13. oktoobril, 2022.
Türgi president Tayyip Erdogan (vasakul) ja Vene president Vladimir Putin (paremal) Astanas, Kasakhstanis, 13. oktoobril, 2022. Foto: MURAT CETINMUHURDAR / PPO / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan on avalikult teatanud, et soovib Ukraina ja Venemaa vahelisi rahukõnelusi vahendada ning kohtub täna Kasahstanis toimuval konverentsil Vene presidendi Vladimir Putiniga.

«Kuigi Türgi ja Venemaa sammud häirivad teatud ringkondi, teevad need paljud vähemarenenud riigid õnnelikuks,» ütles Erdoğan viitega enda vahendatud leppele, millega tagati Ukrainast vilja väljavedu Mustale merele ja sealt edasi maailma.

Türgi liidri sõnul tuleb viljalepet kindlasti jätkata.

Putin väitis, et ainult väike osa Ukrainast eksporditavast viljast jõuab ÜRO Maailma Toiduprogrammi (WFP) kaudu kõige vaestematesse riikidesse.

Vene president Vladimir Putin ütles Türgi ametivennale Recep Tayyip Erdoğanile, et kaalub Türki gaasijaotuskeskuse rajamist.

Venemaa tarned Euroopasse on peatunud Ukraina sõja eest kehtestatud sanktsioonide ja Nord Streami lekete tõttu.

«Türgi on osutunud täna kõige usaldusväärsemaks tarneteeks, isegi Euroopasse. Me võime kaaluda võimalust luua Türki gaasijaotuskeskus teiste riikide varustamiseks,» ütles Putin Kasahstani pealinnas Astanas.

Kohtudes Putiniga Kasahstanis toimuva piirkondliku tippkohtumise alguses, mainis Erdoğan Venemaa abi Türgi esimese tuumaelektrijaama ehitamiseks, mille Ankara loodab avada järgmisel aastal, vahendab AFP.

Türgi president Erdoğan tõstatas idee, et Vene toetusega võiks ehitada ka teise tuumaelektrijaama Põhja-Türgis. 

Türgi allikad ütlevad, et valitsus loodab korraldada 25. novembril Istanbulis tippkohtumise, et pakkuda välja vaherahu ja luua komitee, mis uurib viise, kuidas taastada 2014. aasta Ukraina-Vene piir, vahendas Forbes. 

Erdogani otsus pöörduda Venemaa poole tuleb ajal, kui USA ja Venemaa on mõlemad teatanud oma kavatsusest pidada läbirääkimisi. Valge Maja riikliku julgeoleku pressiesindaja John Kirby teatas, et USA on valmis kõnelusi pidama, kuid Venemaa keeldub.

Türgi valitsus on hoidunud Venemaa vastu suunatud sanktsioonidega liitumisest ning püüab vahendada kõnelusi Moskva ja Kiievi ametnikega.
 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles