ENPA kuulutas Putini režiimi terroristlikuks (10)

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi täna hommikul Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee ees kõnet pidamas.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi täna hommikul Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee ees kõnet pidamas. Foto: Jean-Francois Badias/AP/Scanpix

Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee (ENPA) võttis täna ühehäälselt vastu resolutsiooni Venemaa Ukraina-vastase agressiooni eskaleerumisest, millesse lisati Eesti delegatsiooni muudatusettepanek kuulutada Venemaa praegune režiim terroristlikuks.

Delegatsiooni juhi Eerik-Niiles Krossi sõnul näitab see olulist murrangut Euroopa meelsuses.

Raportile pühendatud arutelus esinesid sõnavõtuga delegatsiooni liikmed Indrek Saar ja Maria Jufereva-Skuratovski.

Saar ütles oma kõnes, et just Euroopa solidaarsus on ukrainlaste vapruse kõrval olnud Vladimir Putini jaoks halvaks üllatuseks.

«Me peame seda hoidma, kui tahame, et meile armas reeglitel põhinev maailmakord säiliks ja ei tohi end lasta lõksudesse meelitada. Üks neist on juba üles seatud - kohene vaherahu iga hinnaga. See on põrgutee sillutatud heade kavatsustega. Rahu saab tulla vaid Ukraina rahvale sobivatel tingimustel,» lausus ta.

Jufereva-Skuratovski kutsus oma sõnavõtus tegema vahet Venemaa režiimil ja Venemaa kodanikel, kes mõistavad hukka Putini režiimi ja on sellele aktiivselt vastu.

«Näen vajadust avaldada toetust poliitvangidele, kes on oma vaadete ja tegevuse eest vangi mõistetud. Vaclav Haveli preemia saanud Vladimir Kara-Murza on suurepärane näide inimesest, kes võitleb vaba Venemaa eest. Peame temasarnaseid oma vaateväljas hoidma, mitte eemale tõrjuma,» ütles ta.

Täna hommikul esines assamblee ees videopöördumisega ka Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles