Zelenskõi: kõik mõrtsukad ja piinajad tuleb võtta vastutusele (1)

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Ukraina presidendiamet/Imago/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi rõhutas neljapäeval vajadust karistada kõiki Vene «mõrtsukaid ja piinajaid» ning nõudis rohkem õhutõrjesüsteeme, et võidelda Moskva pealetungi vastu.

Zelenskõi ütles Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (EPPA) istungil, et kestva rahu tagamiseks on vaja kurjategijad vastutusele võtta.

«Peame jätkama oma dialoogi, et võtta Venemaa kui agressorriik ning kõik venelastest mõrtsukad ja piinajad vastutusele kõigi selle sõja kuritegude ja iga terroriilmingu eest,» ütles ta videolingi vahendusel.

«Kui need õiguslikud mehhanismid luuakse ja toimivad, on see pikaajalise rahu üks võimsamaid tagatisi.»

Ukraina liider esitas samasuguse üleskutse septembri lõpus ÜRO-s.

Haagis asuv Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) alustas vahetult pärast Venemaa kallaletungi veebruaris oma juurdlust Ukraina sõja kohta, kuid on teatanud, et Ukraina on väga huvitatud kahtlusaluseid kohtu ette tooma, kus see on võimalik.

ICC prokurör ütles neljapäeval, et Ukraina võib anda Haagis asuvale kohtule välja venelastest sõjakuritegudes kahtlustatavad, kuigi Moskva ei ole selle kohtu liige.

Zelenskõi heitis ENPA-le ka ette, et see pigistas silma kinni, kui Venemaa 2014. aastal annekteeris Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare.

«Tegelikult üritati alates 2014. aastast maha kanda kõike, mida Venemaa tegi Ukraina ja euroopalike väärtuste vastu. Kanda maha juttude varjus, et Venemaaga on vaja kõigil võimalikel tasanditel dialoogi hoida,» ütles ta.

Zelenskõi kutsus Euroopat üles Venemaad diplomaatiliselt isoleerima, ärgitades taas tarnima Kiievile «kaasaegseid õhu- ja raketitõrjesüsteeme», et «kaitsta meie taevast Venemaa terrori eest».

«Kui seda tehakse, on see põhimõtteline samm kogu sõja lõpetamiseks lähitulevikus,» ütles ta.

«Euroopa võib asuda juhtpositsioonile püüdlustes hüvitada selle sõja tekitatud kahju,» ütles ta.

«Peame looma vastava kompensatsioonimehhanismi – ja pakume välja viisi, kuidas seda luua. Vastava projekti on Ukraina juba ette valmistanud. Kutsun teid üles seda toetama – nii Euroopas kui ka ÜRO Peaassamblee tasandil.» .

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles