TotalEnergies vastu esitati kaebus Vene sõjakuritegudele kaasaaitamises

Copy
Prantsuse energiahiiu TotalEnergies peakorter ja logo.
Prantsuse energiahiiu TotalEnergies peakorter ja logo. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / Scanpix

Kaks ühingut on esitanud kaebuse Prantsuse energiahiiu TotalEnergies vastu, heites talle ette «kaassüüd sõjakuritegudes», kuna kahtlustavad firmat Ukrainat pommitanud Vene sõjalennukite kütusega abistamises, ütles asjaga seotud allikas.

Prantsusmaal baseeruv Darwin Climax Coalition ja Ukraina rühmitus Razom We Stand esitasid eile kaebuse terrorismivastasele prokuratuurile, mis tegeleb sõjakuritegusid puudutavate kahtlustustega.

Ajaleht Le Monde teatas augustis, et TotalEnergies omas osalust ettevõttes, mis ammutab Põhja-Venemaal gaasikondensaati. Osa sellest töödeldi ajalehe väitel lennukikütuseks, mida kasutasid sõjakuritegudes süüdistatud Vene õhujõud.

Esitatud kaebuses, mida AFP on näha saanud, süüdistatakse energiahiidu TotalEnergies selles, et jätkates Termokarstovoje gaasivälja kasutamist on ta aidanud saada Venemaa valitsusel sõjakuritegude sooritamiseks vajalikke vahendeid.

TotalEnergies omas kuni viimase ajani 49 protsenti Termokarstovoje gaasiväljal tegutsevas Terneftegazis ning 51 protsenti Terneftegazist on Vene firma Novatek omanduses. Samal ajal omab Prantsuse firma ka 19,4 protsenti Novatekist.

Pärast Le Monde'is avaldatud artiklit teatas Prantsuse energiahiid, et on müünud oma 49-protsendilise osaluse Terneftegazis Novatekile.

Le Monde'i järgi toimub Termokarstovojest ammutatud gaasi ümbertöötamine lennukikütuseks Lõuna-Siberi linnas Omskis. Sealt saadetakse kütus edasi Ukraina piiri ääres asuvasse õhuväebaasi.

TotalEnergies lükkab süüdistused tagasi, väites, et tema Venemaa äripartner on kinnitanud, et ei varusta Moskvat kütusega, mida on kasutatud õhulöökide korraldamisel Ukraina pihta.

Human Rights Watch ja Amnesty International on süüdistanud Ukraina piiril baseeruvaid Vene õhuväeüksusi sõjakuritegudes, sealhulgas kurikuulsas Mariupoli teatri pommitamises 16. märtsil, kus hukkusid sajad inimesed.

TotalEnergies sõnul on etteheited nende kaasüüs sõjakuritegudes «ennekuulmatud», «laimavad» ning «põhjendamatud».

«Prantsusmaa ei saa ühel ajal invasiooni hukka mõista, jäädes passiivseks seda toetava käitumise ees,» märkisid seevastu TotalEnergies vastu esitatud kaebust esindavad advokaadid William Bourdon, Vincent Brengarth ja Henri Thulliez.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles