Liz Truss määras uueks Briti rahandusministriks Jeremy Hunti (1)

Copy
Briti uus rahandusminister Jeremy Hunt.
Briti uus rahandusminister Jeremy Hunt. Foto: Jeff Overs/BBC/REUTERS/scanpix

Briti peaminister Liz Truss määras täna riigi uueks rahandusministriks Jeremy Hunti, kes vahetab välja ametist tagandatud Kwasi Kwartengi.

Downing Street teatas konservatiivide endise liidrikandidaadi ametissenimetamisest vahetult enne Trussi pressikonverentsi, kus ta peaks teada andma kannapöördest majandusplatvormis, mis oli põhjustanud segaduse finantsturgudel.

Kwasi Kwarteng kinnitas varem, et Truss tagandas ta rahandusministri ametist.

«Te palusite mul lahkuda rahandusministri ametist. Ma nõustusin,» kirjutas Kwarteng Trussile saadetud kirjas, avaldades selle ka oma Twitteri kontol.

Kwarteng tagandati ajal, mil peaminister Truss püüab päästa oma ametikohta.

Alles eile väitis Kwarteng, et tema «ei lähe kuhugi».

Truss kinnitas täna, et jätkab vastuolulise majanduskasvu plaani elluviimist, seda hoolimata turgude turbulentsist ja rahandusministri väljavahetamisest.

Trussi sõnul on ta täis otsustavust viia ellu see, mida ta on lubanud - «suurem kasv, õitsvam Ühendkuningriik».

Ta rõhutas, et praegu on vaja tegutseda, et rahustada turge.

Trussi sõnul on ta tegutsenud otsustavalt, et tagada majanduslik stabiilsus, kuigi nael jätkas valuutaturgudel langemist, jõudes alla 1,12 dollari taseme.

«Me elame selle tormi üle,» ütles ta.

Peaminister ei olnud nõus kommenteerima küsimust, kas ta on enam tõsiseltvõetav pärast Kwartengi tagandamist rahandusministri ametist, kuigi Kwarteng viis ellu Trussi enda plaani.

«Ma tahan tagada madalate maksudega, kõrgete palkadega, suure kasvuga majandust,» ütles ta. «See missioon pole kadunud.»

Kolme nädala eest esitatud kulukas maksukärpeid sisaldav eelarvekava vallandas turgudel kaose, sest kardetakse riigivõla olulist suurenemist. Nael hakkas kiiresti dollari suhtes väärtust kaotama.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles