EL ei välista Serbia viisavabaduse tühistamist

Copy
Piiritõke Serbia-Ungari piiril. Foto on illustratiivne.
Piiritõke Serbia-Ungari piiril. Foto on illustratiivne. Foto: DARKO VOJINOVIC / AP / Scanpix

Euroopa Komisjon ütles reedel, et ei saa välistada Serbia viisavaba Euroopa Liitu sisenemise peatamist, kui riik ei suuda ohjeldada ebaseaduslikku migratsiooni oma territooriumilt ELi.

«Ma ei saa seda välistada, aga ma usun ja loodan, et meil saab olema hea koostöö,» ütles Euroopa Komisjoni sisevolinik Ylva Johansson ELi siseministrite kohtumisele saabudes.

Serbia on ELi kandidaatriik ning tema kodanikud saavad Euroopa Liidus viisata reisida.

Viimasel ajal on riigist aga saanud süürlaste, afgaanide, türklaste, indialaste, burundilaste, kuubalaste ja tuneeslaste Euroopa Liitu sisenemise platsdarm.

Nende riikide kodanikel on ELi pääsemiseks vaja viisat, kuid kõigil peale süürlaste ja afgaanide ei ole seda vaja Serbiasse tulekuks.

Sel aastal seni registreeritud ebaseaduslikest ELi sisenemistest üle 106 000 on tuvastatud nn Lääne-Balkani rändeteel, kus asub ka Serbia.

Kui süürlaste ja afgaanide soov ELis varjupaika saada on sageli põhjendatud, siis paljud teiste riikide kodanikud tuleks kodumaale tagasi saata, ütles Johansson.

Austria ja Belgia kurdavad asüülitaotlejate hulga üle, mida ei ole nähtud pärast 2015.-16. aasta rändekriisi.

Saksa siseminister Nancy Faeser ütles, et Serbia viisapoliitika ei ole kuigi kena ning aluseks on võetud Kosovo tunnustamine.

Enamik ELi riike, seal hulgas Saksamaa, tunnustab 2008. aastal Serbiast lahku löönud Kosovo iseseisvust, kuid seda ei tee Hispaania, Slovakkia, Kreeka ja Rumeenia.

Johansson ütles, et ta kohtub Serbia ja teiste Lääne-Balkani riikide esindajatega järgmisel nädalal Berliinis ja ülejärgmisel Prahas.

Tagasi üles