Iraani aktivistid kutsuvad uutele massimeeleavaldustele

Copy
Iraani režiimi vastu ja naiste vabaduste toetuseks avaldatakse solidaarsuses meelt mitmel pool maailmas. Fotol protestijad Istnabulis.
Iraani režiimi vastu ja naiste vabaduste toetuseks avaldatakse solidaarsuses meelt mitmel pool maailmas. Fotol protestijad Istnabulis. Foto: Murad Sezer / Reuters / Scanpix

Iraani aktivistid kutsusid rahvast laupäeval taas Mahsa Amini surma üle meelt avaldama.

Mahsa Amini oli 22-aastane kurdi naine, kelle Iraani karmikäeline kombluspolitsei võttis vahi alla, kuna ta eksis väidetavalt naiste rangete riietumisreeglite vastu. Amini suri 16. septembril, kolm päeva pärast vahistamist.

Tema surm vallandas Iraanis viimaste aastate suurima meeleavalduste laine, selle mahasurumine aga omakorda julgeolekujõudude vägivalla.

Protestide eesotsas on noored naised, kes võtavad rätid peast ning astuvad valitsusvastaseid loosungeid karjudes tänaval kartmatult julgeolekujõududele vastu.

Internetiühenduse ning sotsiaalmeediaplatvormide nagu Instagram ja WhatsApp juurdepääsu blokeerimise kiuste kutsuvad aktivistid kõiki laupäeval tänavatele märksõna «Lõpu algus» all.

Inimesi ärgitatakse ilmuma kohtadesse, kus julgeolekujõude väljas ei ole ning skandeerima «Surm diktaatorile!», millega peetakse silmas Iraani kõrgeimat juhti ajatolla Ali Khameneid.

«Me peame olema väljakutel, sest neil päevil on parim VPN tänavatel,» kuulutavad aktivistid, kes kasutavad internetipiirangutest mööda hiilimiseks VNP-d ehk virtuaalset privaatvõrku.

Protestijaid kannustab USA presidendi Joe Bideni toetus.

Biden ütles reedel, et on jahmunud massimeeleavalduste ulatusest Iraanis ning kinnitas toetust protestijatele.

«Ma tahan, et te teaksite, et seisame Iraani kodanike, Iraani vaprate naiste kõrval,» ütles USA president.

«Mind vapustas, mille see Iraanis äratas. See äratas midagi, mida ma arvan, et ei suudeta vaigistata väga pikka aega.»

«Naisi kiusatakse kogu maailmas taga mitmesugustel viisidel, kuid neil peaks jumala pärast olema võimalus kanda, mida tahavad,» sõnas Biden.

«Iraan peab lõpetama vägivalla oma kodanike vastu, kes lihtsalt kasutavad oma põhiõigusi», lisas president.

Mahsa Amini protestides on surma saanud vähemalt 108 inimest ja veel vähemalt 93 on hukkunud riigi kaguosas Sistan-Baluchestani provintsi pealinnas Zahedanis, kus rahva tõi 30. septembril tänavatele belutši vähemusse kuuluva 15-aastase neiu vägistamine, milles süüdistatakse piirkonna politseiülemat.

Protestid on kõikjal jätkunud julgeolekujõudude julmadest vastumeetmetest hoolimata.

Nii näiteks on julgeolekujõudude rünnakutes lapsprotestijatele inimõigusorganisatsiooni Amnesty International andmetel surma saanud vähemalt 23 alaealist.

Meeleavalduste mahasurumine on pälvinud rahvusvahelise hukkamõistu ning uued sanktsioonid Suurbritannialt, Kanadalt ja USA-lt.

Khamenei süüdistab rahutustes Iraani vaenlasi, eeskätt USA-d ja Iisraeli, kes rahvast üles ässitavat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles