Tulvakahjudega silmitsi seisev Pakistan lubab majandusreforme jätkata

Copy
Pakistani vastne rahandusminister Ishaq Dar andis reedel Washingtonis oma riigi suursaatkonnas usutluse uudisteagentuurile The Associated Press.
Pakistani vastne rahandusminister Ishaq Dar andis reedel Washingtonis oma riigi suursaatkonnas usutluse uudisteagentuurile The Associated Press. Foto: Alex Brandon / AP / Scanpix

Pakistani rahandusminister Ishaq Dar tõotas Rahvusvahelisele Valuutafondile (IMF), et riik jätkab majandusreforme hoolimata tulvakahjudest, millest taastumiseks on vaja 16 miljardit dollarit.

Dari sõnul leiab Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni lubatud tulvaabidoonorite konverents aset novembris ning ta loodab, et Pakistan saab nii kohest kui pikaajalist abi.

IMF andis augusti lõpus Pakistanile üle 1,1 miljardit dollarit 2019. aastal kokku lepitud kuue miljardi dollari suurusest paketist, kuna uus valitsus eesotsas peaminister Shehbaz Sharifiga asus reforme läbi viima.

«Programmi edukas lõpuleviimine jääb meie püüdluseks, isegi kui see nõuab lisapingutusi,» ütles Dar reedel Washingtonis AFP-le.

See saadab rahvusvahelisele kogukonnale ja turgudele positiivse signaali, lisas ta ja tõstis esile teiste riikide lubadused Pakistanile.

Septembris eelkäija tagasiastumise järel neljandat korda rahandusministri ametisse asunud Dar tunnistas poliitilisi riske.

Kriketitähest ekspeaminister Imran Khan, kes aprillis umbusaldushääletusega tagandati, kavandab naasmist ja riigis on puhkenud protestid, millel nõuakse ennetähtaegseid valimisi.

Khan alandas IMF-iga kokku lepitud paketti eirates ametiaja lõpus kütusehinda. Dari sõnul pooldasid mõned tema poliitilised liitlased Khani ametissejäämist, et ta vastutaks ise majanduskriisi tagajärgede eest.

«See oleks olnud isekas,» ütles Dar.

Uus valitsus seisis otsekohe silmitsi enneolematute mussoonvihmadega, mis ujutasid üle kolmandiku Pakistanist.

Prognooside põhjal hakkavad seesugused katastroofid kliimamuutuse tõttu tulevikus sagenema ja muutuvad veel rängemaks. Pakistan kannatab tagajärgede all, ehkki tema osa maakera süsinikuemissioonist jääb alla ühe protsendi.

Dar ütles, et Maailmapanga ja Aasia Arengupanga analüüside põhjal ulatuvad Pakistani tulvakahjud 32,4 miljardi dollarini ning riik vajab taastamistöödeks ja elanikkonna abistamiseks 16,2 miljardit dollarit.

Minister tunnistas, et reformiplaanidesse võidakse teha väiksemaid muudatusi, aga üldiselt on kõik IMF-i paketi järgmise osamakse saamiseks korras.

Maailmapank alandas oktoobri algul Pakistani kasvuprognoosi, öeldes, et üleujutuste ja inflatsiooni mõjul kasvab majandus juuniga lõppeva aasta jooksul vaid kaks protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles