Van Gogh' maali määrinud Briti kliimaaktivistid astusid kohtu ette (9)

Copy
Kaks protestijat, kes viskasid eile tomatisuppi Vincent van Gogh «Päevalillede» maalile Londoni rahvusgaleriis.
Kaks protestijat, kes viskasid eile tomatisuppi Vincent van Gogh «Päevalillede» maalile Londoni rahvusgaleriis. Foto: JUST STOP OIL HANDOUT/EPA/Scanpix

Kaks keskkonnakaitsjast meeleavaldajat astus laupäeval Suurbritannias kohtu ette seoses tomatisupi viskamisega Vincent van Gogh «Päevalillede» maalile Londoni rahvusgaleriis.

Noored aktivistid, 20-aastane Anna Holland ja 21-aastane Phoebe Plummer ei tunnistanud end süüdi kriminaalse kahju tekitamises.

Maali ennast kaitses kaitseekraan, ent kahju sai raam, selgub Trafalgari väljakul asuva galerii teatest.

Ringkonnakohtunik Tan Irkam vabastas naised kautsjoni vastu ning määras kohtuistungi aja 13. detsembriks Londonis.

Holland ja Plummer, kes mõlemad kuuluvad kliimaaktivistide rühmitusse Just Stop Oil (i.k. - lihtsalt peatage nafta), liimisid end eilsel protestil galeriis maali juures seina külge.

«Mis on väärt rohkem, kunst või elu,» vahendas Briti päevaleht The Guardian Londonist pärit Plummeri eile öeldud sõnu.

«Kas see on väärt rohkem kui toit? Rohkem kui õiglus? Kas teid paneb muretsema rohkem ühe maali kaitsmine või meie planeedi ja inimkonna kaitsmine,» lisas ta.

«Elukalliduse kriis on osa naftahinnakriisist, kütus ei ole jõukohane miljonitele külma käes vaevlevatele, näljas peredele. Nad ei saa endale lubada isegi supikonservi soojendamist,» ütles Just Stop Oili pressiesindaja selgituseks, miks aktivistid viskasid suppi maalile.

Aktsioon leidis sotsiaalmeedias laialdast ja lõhestavat vastukaja, oli nii aktivistide eesmärgi mõistjaid kui hukkamõistjaid, kirjutas leht.

Veel üks Just Stop Oili meeleavaldus leidis reedel aset Uue Scotland Yardi peakorteri ees, kus Londoni linnapolitsei pidas kinni 28 meeleavaldajat.

Samas kohtus eitas laupäeval oma süüd «kriminaalse kahju» tekitamises ka 38-aastane Lora Johnson, kes väidetavalt piserdas oranži spreivärvi Uue Scotland Yardi sildile, samal ajal kui teised meeleavaldajad tõkestasid teed tänavapoolses osas.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles