Saksamaa välisminister: Venemaa võib kasutada inimesi relvana (1)

Copy
Saksamaa välisminister Annalena Baerbock roheliste kongressil.
Saksamaa välisminister Annalena Baerbock roheliste kongressil. Foto: Imago/ScanPix

Saksamaa välisminister Annalena Baerbock hoiatas täna, et Venemaa võib proovida lõhestada lääneriike põgenikevoolu abil, kuna Moskva näib laiendavad oma hübriidsõja mudelit.

«Seda sõda ei peeta ainult relvadega, seda peetakse ka energiaga ning selle jaoks oleme me leidnud vastuse. Ent seda peetakse ka hirmu ja lõhestamisega ning see on just see, mida me peame takistama,» ütles Baerbock oma roheliste erakonna kongressil.

«Sellises olukorras on selge, mis tuleb järgmisena – põgenikud, ja mitte ainult põgenikud Ukrainast [..], kuid kuna see sõda on hübriidne, siis sellest võtavad osa ka teised riigid,» sõnas Baerbock, süüdistades otsesõnu Serbiat, mis võtab vastu lennukitäite kaupa sisserändajaid, kel pole viisat.

Baerbocki sõnul ei tohi olla olukorda, kus inimesi kasutatakse relvana.

Ministri sõnul peab Saksamaa läbirääkimisi Tšehhi ja Slovakkiaga.

Saksamaa on viimastel nädalatel hoiatanud mitmeid riike Belgradi viisavaba reisimise võimaldamise eest, riike, mille kodanikud kasutavad Serbiat platvormina Euroopa Liitu sisenemiseks.

EL-i kandidaatriik Serbia paikneb niinimetatud Balkani trajektooril, kustkaudu siirduvad Lähis-Idast, Aasiast ja Aafrikast tulevad sisserändajad Lääne-Euroopasse, et otsida endale paremat tulevikku.

Ehkki see piirkond pole kaugeltki sama suure rändesurve all kui 2015. aasta rändekriisi ajal, läbivad Balkani igal aastal siiski kümned tuhanded inimesed.

Saksamaa võttis 2015. aasta kriisi ajal vastu üle miljoni sisserändaja, ent see jättis ühiskonna sügavalt lõhestatuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles