Varssavis «hääletati» Venemaa saatkonna liitmise üle Poolaga

Copy
Aktsioon Varssavis.
Aktsioon Varssavis. Foto: AFP/SCANPIX

Sajad inimesed osalesid laupäeval «referendumil», Venemaa Varssavi saatkonna liitmise üle Poolaga; tegemist oli osaga vabaühenduste korraldatud protestist.

«Liitmine on praegusel ajal moes,» seisab korraldajate avalduses viitega Moskva libareferendumitele okupeeritud Ukraina aladel.

«Mõtlesime järgida seda teed ja korraldada referendum Venemaa Varssavi saatkonna annekteerimise küsimuses,» teatasid organisatsioonid.

Vabaühendused viitasid ka sotsiaalmeedias ringlevale naljale, mille kohaselt võtavad tšehhid võtavad üle Venemaa Kaliningradi oblasti.

Korraldajate sõnul osales Varssavis toimunud «referendumil» umbes 3000 inimest. Hääletajate rivi viis tänavani, mille ääres asub Venemaa saatkond. Hääletuskast asetati saatkonna ette.

«Hääletamisel» oli kolm varianti, millest igaühel oli «jah».

«See on palju demokraatlikum idee kui Ukraina pinnal korraldatud referendumid, mis korraldati püssitorude ees, ütles 33-aastane Ukraina jurist Maria Volkolup Varssavis uudisteagentuurile AFP.

Ürituse korraldajad pakkusid saatkonnahoonele välja alternatiivsed kasutusvõimalused, sealhulgas põgenikemajutus, kultuurikeskus, loomaaed ja isegi avalikud tualetid.

Augustis Moskvast lahkunud venelane Grigori (46) ütles, et osales «referendumil», et näidata oma toetust Ukrainale.

«Ma mõistan hukka selle (Venemaa presidendi Vladimir) Putini sõja ja tahan öelda, et kõik venelased seda ei toeta,» ütles ta AFP-le. Ta ütles, et kolis Varssavisse, kuna tundis end Venemaale jäämisega sõjas kaasosalisena.

Ürituse korraldajad teatasid, et saadavad Poola juhtidele avaliku kirja, milles kutsuvad neid üles Venemaa suursaadikut riigist välja saatma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles