Truss peab uue Briti rahandusministriga kriisikõnelusi

Copy
Uus Briti rahandusminister Jeremy Hunt.
Uus Briti rahandusminister Jeremy Hunt. Foto: Stefan Rousseau / PA / AP / Scanpix

Briti peaminister Liz Truss kinnitas täna uue rahandusministriga kriisikõnelustele suundudes pühendumist tugevale majandusele.

Ta tunnistas, et vaevalt kuu aega rahandusministri ametit pidanud hea sõbra Kwasi Kwartengi vallandamine oli valus.

Peaminister kirjutas aga ajalehes Sun on Sunday: «Me ei saa sillutada teed madalate maksude ja suure kasvuga majandusele, kui me ei säilita turgude usaldust oma eesmärki tagada tugev raha.»

See usaldus sai tõsise hoobi 23. septembril, kui Kwarteng ja Truss käisid välja USA presidendi Ronald Reagani 1980. aastate majanduspoliitikast inspireeritud parempoolse programmi, mis nägi ette 45 miljardi naela ulatuses maksukärpeid, mille rahastamiseks kasvanuks oluliselt riigi võlakoorem.

Turud vastasid miljonite brittide laenukulude tõstmisega, konservatiivide toetus langes ning erakonnas lahvatas varjamatu sisekonflikt.

Reedel vallandas Truss Kwartengi, ehkki oli ise üks eelarvepaketi autoreist. Uus rahandusminister Jeremy Hunt tühistab maksukärped ja sunnib ministeeriume kulusid kokku hoidma.

Hunt kohtus pühapäeval peaministri maaresidentsis Trussiga, et töötada välja uus eelarvekava, mis tuleb esitada 31. oktoobriks.

«See saab olema väga raske ja ma arvan, et me peame selle inimestele ausalt välja ütlema,» sõnas Hunt täna eetrisse läinud teleusutluses BBCle.

Ta kaitses Trussi, öeldes, et peaminister on valmis tegema «kõige raskemat asja poliitikas: muutma suunda».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles