Iraan süüdistab Bidenit protestidesse sekkumises

Copy
Iraani poiss kõnnib Teheranis Iraani riigilippu kujutavast seinamaalist mööda.
Iraani poiss kõnnib Teheranis Iraani riigilippu kujutavast seinamaalist mööda. Foto: Abedin Taherkenareh/epa/Scanpix

Iraan taunis pühapäeval USA presidendi Joe Bideni väidetavat sekkumist kuu aega väldanud meeleavaldustesse, mis said alguse noore kurditari Mahsa Amini surmast kombluspolitsei vahi all.

«Iraan on liiga tugev, et aastatepikkustest nurjumistest väsinud poliitiku sekkumine suudaks tema tahet mõjutada. Me kaitseme üheskoos Iraani iseseisvust,» kirjutas välisministeeriumi pressiesindaja Nasser Kanani Instagramis.

«Kaost, terrorit ja teise riigi hävitamist õhutava USA presidendi sõnavõtud meenutavad islamivabariigi rajaja sõnu, kes nimetas Ameerikat suureks saatanaks. Vaenlase vandenõule tuleb vastu astuda tõhusate meetmetega inimeste probleemide lahendamiseks,» sõnas Iraani president Ebrahim Raisi.

Biden avaldas reedel toetust Iraani meeleavaldajatele ja ütles: «Me seisame Iraani kodanike, Iraani vaprate naiste kõrval.»

«Mind vapustas, mille see Iraanis äratas. See äratas midagi, mida ma arvan, et ei suudeta vaigistata väga pikka aega,» ütles Biden.

22-aastase Mahsa Amini surm 16. septembril vallandas Iraanis viimaste aastate suurima meeleavalduste laine, selle mahasurumine aga omakorda julgeolekujõudude vägivalla.

USA kehtestas 6. oktoobril sanktsioonid seitsmele kõrgele Iraani ametnikule, keda peetakse seotuks meeleavalduste mahasurumisega. Septembris määras USA rahandusministeerium sanktsioonid ka Iraani kombluspolitseile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles