Borrelli hinnangul pole lähiajal Iraani tuumaleppe küsimuses edu oodata (1)

Copy
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell.
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell. Foto: JULIEN WARNAND / EPA / Scanpix

Euroopa Liidu välisteenistuse juht Josep Borrell ütles täna, et Iraani tuumaleppe taastamises ta lähiajal edasiminekut ei oota.

«Ma ei oota olukorra muutumist ja sellest on väga kahju – olime edu saavutamisele väga-väga lähedal,» tsiteeris lääne meedia tema Luksemburgi ELi välisministrite kohtumisele saabumisel öeldud sõnu.

Borrell meenutas, et läbirääkimised Teheraniga Iraani tuumaleppe üle on viimastel nädalatel takerdunud.

Eelmisel nädalal ütles USA riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja John Kirby, et Washington ei pea Iraani tuumaleppe tingimuste täitmise juurde naasmist niipea võimalikuks.

USA eelmine president Donald Trump ütles 2018. aastal Iraani tuumaleppe ühepoolselt üles ja kehtestas uuesti Iraani-vastased sanktsioonid, sealhulgas naftasektorile, mis ajendas Teherani leppe tingimustest järk-järgult taganema.

Ühendriikide praegune president Joe Biden on teatanud oma valmisolekust naasta leppe täitmise juurde teatud tingimustel.

USA esimene asevälisminister Wendy Sherman ütles varem, et läbirääkimised Iraani tuumaleppe taastamiseks on jäänud soiku Teherani seisukoha tõttu Washingtoni ettepanekute suhtes.

5. septembril teatas Borrell, et Iraani tuumaleppe taastamise läbirääkimistel osalejate seisukohad lähevad lahku.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles