Reznikov: Ukraina saab peagi esimesed NASAMS-i õhutõrjesüsteemid

Copy
NASAMS NATO õppusel Lätis. Foto on illustratiivne.
NASAMS NATO õppusel Lätis. Foto on illustratiivne. Foto: TOMS KALNINS / EPA / SCANPIX

Ukraina saab peagi kätte esimesed NASAMS-i õhutõrjesüsteemid, ütles Ukraina kaitseminister Oleksi Reznikov pärast eelmisel nädalal Brüsselis toimunud läbirääkimisi rahvusvaheliste partneritega, kus ta osales Ukraina kaitsekontaktrühma kuuendal kohtumisel ja NATO kaitseministrite mitteametlikul kohtumisel.

«Ootame peagi esimeste NASAMS-i õhutõrjesüsteemide tarnet. Meie sõdurid lõpetavad nende tehnoloogia kasutamise omandamist. Lisaks on läbinud tuhanded meie võitlejad koolituse ning kümned tuhanded valmistuvad õppusteks partnerriikides,» kirjutas Reznikov täna Facebookis.

Minister lisas, et avaldas juba siirast tänu Hispaania kaitseministrile Margarita Robles Fernándezile väga kiire otsuse eest pakkuda süsteeme HAWK.

«Ühendkuningriik ja Holland on juba teatanud oma kavatsusest pakkuda täiendavaid rakette õhu- ja raketitõrjesüsteemile, mille eest tänasin oma kolleege Ben Wallace'i ja Kajsa Ollongreni,» ütles Reznikov.

Tema sõnul jätkuvad elavad läbirääkimised Prantsusmaaga õhutõrjesüsteemi CROTALE hankimiseks.

«Loodame otsuste vastuvõtmist ka SAMP-T komplekside osas,» ütles kaitseministeeriumi juht.

Reznikov juhtis tähelepanu asjaolule, et Ukraina rõhutas Iraani «mopeed-»droonide ohtu, mis ei ohusta üksnes tema riiki.

«Nädal tagasi oli neid meie luure andmetel umbes 300, kuid venelastega on sõlmitud leping 2400 ühiku kohta. Kui ei tule ühist karmi vastureaktsiooni, võivad levida terrorirünnakud sadu kilomeetreid läbida suutvate droonidega ja need kujutavad endast otsest ohtu kõikidele vaba maailma riikidele,» ütles Reznikov.

«Seetõttu ootame, et seda tüüpi ohu tõrjumisse kaasatakse innukalt ka neid riike, kes on seni hoidunud selgelt Ukraina toetamast,» lisas ta.

Minister ütles, et Ukraina rakendab raamatupidamise ja logistika tagamiseks NATO LOGFAS süsteemi ning kaitsehangete süsteemi reformitakse vastavalt NATO põhimõtetele.

Reznikov märkis ka, et Ukraina on võtnud omaks üle 300 NATO standardi ning teostab üht suurimat kaitseväe ümberkujundamist pärast Teist maailmasõda, pealegi sõjategevuse aktiivses faasis.

Reznikov on kindel, et argumendid Ukrainale sõjalennukeid ja tanke mitte anda saavad peagi otsa.

«Kõige eelneva taustal jääb aina vähemaks argumente, miks mitte anda Ukrainale lennukeid ja tanke. Olen kindel, et need vaidlused lõpevad peagi,» lausus ta.

«Ukraina on ju tõestanud mitte ainult oskust kasutada antud relvi lahinguväljal ülimalt tõhusalt, kuid näitas üles ka kõrget vastutustunnet ja kohustuste ranget täitmist,» lisas kaitseminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles