ÜLEVAADE ⟩ Rootsi vastvalitud peaminister seisab juba silmitsi vastuoludega omade seas

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Rootsi peaministriks valitud Moderaatide esimees Ulf Kristersson (keskel) võtab eile parlamendi istungisaalis vastu õnnitlusi.
Rootsi peaministriks valitud Moderaatide esimees Ulf Kristersson (keskel) võtab eile parlamendi istungisaalis vastu õnnitlusi. Foto: Fredrik Sandberg/tt News Agency/reuters/scanpix

Rootsi parlament toetas eile Moderaatide esimehe Ulf Kristerssoni saamist järgmiseks peaministriks, kuid väiksema koalitsioonipartneri Liberaalide ridades käärib korralikult ning osa nende saadikuid on valmis võimuleppega seatud eesmärke põhja laskma.

Peaministrihääletusel järgisid kõik parlamendiliikmed siiski partei joont ning nii sai Kristersson kokku 176 poolthäält, lisaks Moderaatide saadikutele ka valitsusse kuuluvatelt Kristlikelt Demokraatidelt ja Liberaalidelt ning koalitsiooni toetavatelt Rootsi Demokraatidelt. Ootuspäraselt hääletasid tema vastu 173 Sotsiaaldemokraatliku Partei, Vasakpartei, Keskpartei ja Keskkonnapartei poliitikut.

«Ma tunnen end väga austatu ja tänulikuna usalduse eest, kuid suhtun eelseisvasse ülesandesse ka siira alandlikkusega,» lausus Kristersson pärast hääletust Dagens Nyheterile. «Peame muutma kurssi riigis, mis on korraga paljudes kriisides. See on väga suur ülesanne, ma mõistan hästi, kui keeruline see on ja kui kaua see aega võtab.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles