Saksamaa luurejuht hoiatab naiivsuse eest Hiina suhtes

Copy
Saksa välisluureagentuuri BND juht Bruno Kahl.
Saksa välisluureagentuuri BND juht Bruno Kahl. Foto: Christian-Ditsch.de/imago/Christian Ditsch/Scanpix

Osal Saksamaa ühiskonnast võib endiselt täheldada «naiivsust» Hiina suhtes, ütles Saksa föderaalluureülem esmaspäeval, kui õhus on üha kasvav arutelu mõttekuse üle tihendada majandussidemeid Hiinaga.

«Kahtlemata on ruumi parandamiseks», mis puudutab Hiina võimude edastatud kontaktide haldamist, ütles välisluureagentuuri BND juht Bruno Kahl.

Saksamaa peab olema valvas seoses niinimetatud ajude äravooluga Hiina suunas, kuna aastaks 2049 peetakse tõenäoliseks Hiina tõusmist maailma tehnoloogialiidriks, ütles Kahl iga-aastasel Saksa salateenistuse juhtide istungil parlamendis.

«Usun, et teadlikkusesse on juba suur muudatus sisse tulnud. Ent mõistagi on palju ka usaldust ja naiivsust teaduspõllul, mis ei ole kohane,» ütles ta.

Hiina on üks peamisi kaubanduspartnereid Saksamaale, eriti viimase lipulaevaks olevale autotööstusele.

Ent Berliini suhted Pekingiga on viimastel aastatel halvenenud, seda peamiselt seoses Hiina karmikäelise nulltolerants-poliitikaga võitluses COVID-19 viiruse vastu, pingete kasvuga Taiwani ümber ja murega inimõiguste pärast moslemite enamusega Xinjiangi Uiguuri autonoomses piirkonnas.

Saksamaa suhete katkemine Venemaaga viimase kallaletungi järel Ukrainale on pannud Berliini vaatama sügavamale ka oma majandussuhete vallas Hiinaga.

Samas, vaatamata riigis üha kasvanud debatile, soovivad Saksa suurettevõtted investeerida tohutult Hiinasse.

Volkswagen teatas eelmisel nädalal, et investeerib 2,4 miljardit eurot ühisettevõtmisesse Hiina Horizon Roboticsiga, mis keskendub juhist sõltumatule sõitmisele.

Hiina laevandushiid Cosco saab ilmselt endale Hamburgi sadama konteinerterminalis 35-protsendise osaluse, ehkki kava on hetkel peatatud Saksamaa keskvõimu reservatsioonide tõttu.

Kahli sõnul suhtub ta Hiina ettevõtete osalusse Saksamaa võtmetähtsusega taristus «äärmise kriitilisusega».

Saksamaa «peab olema valmis tõsiasjaks, et... majanduslikke hoobasid võidakse kasutada Hiina ideede pealesurumiseks», hoiatas Kahl, lisades, et kui ühel hetkel on vaidluskoht, mille puhul on ühel poolel Saksamaa poliitilised vaated ja teisel Hiina omad, siis selliseid meetmeid võidakse rakendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles