USA võimud taotlevad Bannonile kuuekuulist vangistust

Copy
Steve Bannon.
Steve Bannon. Foto: SCOTT OLSON/AFP

USA justiitsministeerium palus esmaspäeval kohtunikul mõista eelmise presidendi Donald Trumpi endisele nõunikule Steve Bannonile kuue kuu pikkune vanglakaristus, kuna too keeldus andmast tunnistusi kongressi uurimiskomisjonile seoses 2021. aasta 6. jaanuari pealetungiga Kapitooliumile.

Vabariiklaste kauane poliitstrateeg ja Trumpi häälekas toetaja Bannon mõisteti süüdi juulis kongressi solvamise kahes süüdistuspunktis, kuna ta keeldus vande all tunnistust andmast.

Justiitsministeeriumi kohaselt taotlevad nad kohtult 68-aastasele Bannonile lisaks kuue kuu pikkuse vangistusele ka 200 000 dollari suurust trahvi, kuna ta püüdis korduvalt protseduuri venitada, andes lootust, et ta kavatseb koostööd teha uurijatega.

Osakonna kohaselt on Bannon «ajanud põlguse ja solvamise halvauskset strateegiat».

Läinud nädalal märkis esindajatekoja ajutise komisjoni korraldatud juurdlus, et Bannon teadis ette Trumpi äärmuslastest toetajate kavast rünnata Kapitooliumi, eesmärgiga takistada demokraadil Joe Bidenil saamast järgmiseks presidendiks.

«Mässajad, kes jooksid Kapitoolumile 6. jaanuaril tormi, ei rünnanud vaid hoonet, nad ründasid õigusriiki, millele see riik on ehitatud ja läbi mille see kestab,» märkis ministeerium.

Kongressi solvamise eest on seaduse järgi ette nähtud maksimaalselt 12 kuu pikkune vangistus ja rahatrahv 100 000 dollarit.

Ministeeriumi soovitus kuus kuud vanglat on tavapärase karistuse määramise kõrgemas otsas, mis võtab arvesse kuriteo tõsidust ja kaitsealuse oma senist kohtulike karistuste ajalugu.

Kohtunik langetab otsuse 21. oktoobril.

Praegu poliitilise kommentaari veebikülge pidav Bannon võib apelleerida otsuse ning seeläbi venitada karistuse võimalikku rakendamist sügavale uude aastasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles