Austraalia tühistas Jeruusalemma tunnustamise Iisraeli pealinnana (1)

Copy
Austraalia välisminister Penny Wong.
Austraalia välisminister Penny Wong. Foto: Brendan McDermid/Reuters/Scanpix

Austraalia teatas täna, et ei tunnusta enam Jeruusalemma Iisraeli pealinnana, pöörates sellega tagasi eelmise konservatiivse valitsuse vastava vaidlusaluse otsuse.

«Jeruusalemma lõpliku staatuse küsimus tuleks lahendada Iisraeli ja Palestiina rahva vaheliste rahuläbirääkimiste osana,» ütles välisminister Penny Wong avalduses.

«Me ei toeta lähenemisviisi, mis õõnestab seda väljavaadet. Austraalia saatkond on alati olnud ja jääb Tel Avivi,» lisas Wong.

Scott Morrisoni juhitud konservatiivne valitsus järgis 2018. aastal USA presidendi Donald Trumpi administratsiooni eeskuju Jeruusalemma nimetamisel Iisraeli pealinnaks.

«Ma tean, et see on põhjustanud konflikte ja stressi mõnes Austraalia kogukonnas ning praegu püüab valitsus seda lahendada,» rääkis Wong.

Wong süüdistas ühtlasi Morrisoni valitsust selles, et seda motiveerisid järelvalimised Sydney äärelinnas, kus elab suur juudikogukond.

«Teate, mis see oli? See oli küüniline näitemäng järelvalimiste võitmiseks,» sõnas välisminister.

Iisrael sarjas Austraalia otsust

Iisraeli peaminister Yair Lapid sarjas Austraalia otsust, nimetades seda rutakaks ja lisas: «Võime ainult loota, et Austraalia valitsus läheneb teistele küsimustele tõsisemalt ja professionaalsemalt.»

«Jeruusalemm on Iisraeli igavene ja ühtne pealinn ning seda ei muuda miski,» lausus peaminister pressiteate vahendusel.

Iisraeli välisministeeriumi teatel kutsuti protestiks välja Austraalia suursaadik.

Palestiinlased samas kiitsid Austraalia sammu.

«Tervitame Austraalia otsust Jeruusalemma kohta ja kutsume üles kahe riigi lahendusele, millel oleks rahvusvaheline legitiimsus,» kirjutas Palestiina Omavalitsuse tsiviilasjade minister Hussein al-Sheikh Twitteris.

Jeruusalemma peavad enda omaks nii iisraellased kui palestiinlased, kuid teised riigid on valdavalt vältinud selle kummagi pealinnaks nimetamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles