Süüria mässuliste kokkupõrgetes hukkus 58 inimest

Copy
Hayat Tahrir al-Sham (HTS) võitlejad.
Hayat Tahrir al-Sham (HTS) võitlejad. Foto: AAREF WATAD/AFP/Scanpix

Süüria Türgi kontrollitud põhjaosas on üle nädala kestnud kokkupõrgetes mässuliste vahel surma saanud 58 inimest, enamik neist mässulised, teatas täna Londonis baseeruv vabaühendus.

Kokkupõrked Türgi piiri lähedal said alguse 8. oktoobril ja on viimaste aastate ühed ohvriterohkeimad, hukkunud on 48 mässulist ja kümme tsiviilelanikku, teatas Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

Hukkunud mässulistest 28 kuulusid islamistliku Hayat Tahrir al-Shami (HTS) allianssi, mida juhib äärmusrühmituse Al-Qaeda endine Süüria haru, teatas vaatluskeskus.

Süüria põhja- ja loodeosa on kümme aastat kestnud kodusõja järel endiselt väljaspool keskvalitsuse kontrolli ja seal redutavad kümned president Bashar al-Assadi vastased rühmitused.

Nüüdsed kokkupõrked said alguse kahe rivaalitseva Türgi-meelse relvarühmituse tulevahetusest Al-Babi linnas Aleppo provintsis, levides sealt mujale ja tõmmates ligi ka teisi rühmitusi, nende seas HTS.

HTS-i peetakse mässulistest kõige tugevamaks ja paremini organiseerituks ning see on domineeriv jõud Idlibi provintsis, viimases suuremas mässuliste kantsis.

Rühmitus on kasutanud kokkupõrkeid ära oma mõjuala suurendamiseks ning teda toetab selles Türgi, ehkki viimane pole avalikku poolehoidu rühmitusele kunagi avaldanud, märkis vaatluskeskus.

«Hayat Tahrir al-Sham ei oleks sisenenud sellele territooriumile Türgi loata,» ütles vaatluskeskuse juht Rami Abdul Rahman.

HTS vallutas läinud nädalal Türgi-toetatud mässulistelt Afrini piirkonna. Esmaspäevast alates on see liikunud edasi Azazi linna poole Türgi piiri lähedal.

Süüria kodusõjas on alates 2011. aastast hukkunud pea pool miljonit inimest ja kodudest on põgenenud üle poole riigi rahvastikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles