Zimbabwe opositsioon lööb Mugabe leeriga käed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zimbabwe opositsiooniliider Morgan Tsvangirai kõnelemas Harares oma toetajatele.
Zimbabwe opositsiooniliider Morgan Tsvangirai kõnelemas Harares oma toetajatele. Foto: AFP / Scanpix

Zimbabwe opositsiooniline Demokraatlike Muutuste Liikumine (MDC) on otsustanud koos president Robert Mugabega ühtsusvalitsuse moodustada, ütles MDC esimees Morgan Tsvangirai reedel.


«Me ütleme selgelt, et läheme sellesse valitsusse,» ütles Tsvangirai ajakirjanikele pärast MDC juhtkonna koosolekut Harares. «11. veebruaril vannutatakse peaminister ja asepeaminister ametisse,» ütles ta.

Lõuna-Aafrika Arenguühenduse (SADC) juhid kutsusid teisipäeval Zimbabwe tülitsevaid parteisid leppima ning Tsvangirai järgmisel kuul peaministriks vannutama. Opositsioonijuht kinnitas, et uus valitsus moodustatakse veebruaris.

Tsvangiraile ühtsusvalitsusega liitumise tähtajaks seadsid teiste riikide liidrid teisipäeval toimunud kohtumisel 13. veebruari.

Opositsioonijuht allkirjastas juba septembris Mugabega ühtsusleppe, kuid selle jõustamist takistasid seni vaidlused ministrikohtade ja julgeolekujõudude kontrolli üle.

Zimbabwe poliitiline kriis sai alguse möödunud aasta märtsivalimistest, mille järel ei ole tänaseni jõutud valitsuse moodustamiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles