Meedia: Saksamaa küberjulgeoleku juht tagandati Vene sidemete pärast (1)

Copy
Arne Schönbohm Berliinis 14. juuli 2021.
Arne Schönbohm Berliinis 14. juuli 2021. Foto: Stefan Boness/Ipon via www.imago-images.de/Scanpix

Saksa siseministeerium vabastas ametist Saksamaa föderaalse teabeturbeameti (BSI) juhi Arne Schönbohmi, teatas teisipäeval Der Spiegel oma allikatele viidates.

«Der Spiegel sai õiguskaitse ametkondadelt teada, et Saksamaa siseministeerium tagandas Arne Schönbohmi BSI juhi kohalt ja algatas tema suhtes siseauditi,» märgib ajakiri.

Küberjulgeoleku juht lasti lahti pärast satiirisaadet televisioonis, milles teda süüdistati sidemetes Vene luureteenistustega, ütles siseministeeriumi pressiesindaja AFP-le teisipäeval, lisades, et otsus jõustus kohe.

«Otsuse taust ei ole ainult süüdistused, mis paljastati ja mida arutati laialdaselt meedias,» ütles pressiesindaja. Schönbohmi süüdistati ringhäälingu ZDFi juurdluses kontaktides Vene salateenistustega ühenduse Saksamaa Küberjulgeoleku Nõukogu kaudu. Schönbohm oli ühenduse kaasasutaja 2012. aastal. Nõukogu nõustab ettevõtteid, valitsusameteid ja seadusandjaid küberteemadel.

Pressiesindaja teatel on süüdistused jäädavalt kahjustanud vajalikku avalikku usaldust Schönbohmi kui luureameti juhi vastu.

Bonnis asuv BSI vastutab Saksamaa valitsuse arvutite ja side turvalisuse eest.

Saksamaa on viimastel aastatel süüdistanud korduvalt Venemaad spionaažikatsetes küberruumis.

Saksamaa kõige prominentsem vahejuhtum leidis aset 2015. aastal, kui küberrünnaku käigus halvati mitmeks päevaks parlamendi alamkoja Bundestagi arvutivõrkude töö.

Venemaa eitab selliste rünnakute korraldamist.

Pinged Venemaa ja Saksamaa vahel on järsult halvenenud pärast Moskva okupatsiooniväe sissetungi Ukrainasse 24. veebruaril, mil algas täiemahuline sõda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles