Euroopa Parlament: küberjulgeolekut peab tõhustama ja taristut kaitsta

BNS
Copy
Pildil on Euroopa Parlamendi hoone Brüsselis.
Pildil on Euroopa Parlamendi hoone Brüsselis. Foto: Shutterstock

Euroopa Parlament nõudis teisipäeval komisjoni asepresidendilt küberjulgeoleku tõhustamist ja kriitilise tähtsusega taristu tugevamat kaitset.

Euroopa Parlamendi täiskogu arutas teisipäeval Euroopa Komisjoni asepresidendi Margaritis Schinasega Euroopa kriitilise tähtsusega taristu kaitset, teatas pressiesindaja. Saadikud märkisid, et Nord Streami torujuhtmete plahvatused ning küberrünnakud näiteks Taani logistikaettevõtte ja Iirimaa tervishoiusüsteemi vastu annavad tunnistust EL-i taristu haavatavusest. Seetõttu tuleks karmistada kavandatavaid õigusakte nii kriitilise tähtsusega taristu vastupanuvõime kui ka küberjulgeoleku vallas.

Komisjoni asepresidendilt küsiti täpsustusi ka septembris välja kuulutatud demokraatia kaitsmise paketi kohta ning EL-i institutsioonide tegutsemisvõimaluste kohta spionaažijuhtumite korral. Lisaks juhtisid parlamendiliikmed tähelepanu vajadusele kaitsta veeldatud maagaasi infrastruktuuri ning ohule, mida põhjustavad ELi olulisele taristule vaenulikult meelestatud valitsused.

Parlamendiliikmete hinnangul on seega tähtis teha NATO-ga tõhusamat koostööd. Ühtlasi on oluline jagada infrastruktuuriintsidentide kohta infot ka kodanikele, mitte üksnes teistele ametiasutustele.

Asepresident Schinas tõdes, et naiivse süütuse aeg Euroopas on möödas ning kui praegu arutusel olevad seadused vastu võetakse, tagavad need Euroopale tõhusa kaitsekilbi. Samas tuleb jätkata jõupingutusi vastupanuvõime suurendamiseks, seda eriti riiklikult toetatud rünnakute puhuks.

Hübriidohtudest kõneldes rõhutas Schinas, et autoritaarsed režiimid on süüdi inimeste kasutamises relvana, nt rändesurve tekitamisel EL-i piiridel. Asepresident kinnitas, et Ursula von der Leyeni aastakõnes välja kuulutatud demokraatia kaitsmise paketi olulise osa moodustavad ettepanekud väärinfoga võitlemiseks. Lisaks aitab Euroopa terviseandmete kogu kaitsta terviseandmete terviklikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles