POSTIMEES UKRAINAS ⟩ Mõkolajivi kuberner Vitali Kim: sõda näitab iga inimese tõelist olemust (1)

Margus  Martin
, ajakirjanik, Mõkolajivi oblast
Copy

Lõuna-Ukrainas asuva Mõkolajivi oblasti kuberner Vitali Kim lausus Postimehele, et sõda on aeg, mille käigus ilmneb kõikide inimeste tõeline olemus. Arenguid lõunarindel nimetas ta positiivseks.

Kui palju olete sõja jooksul inimesena muutunud?

Ma ei ole muutunud. Muutunud on mind ümbritsevad asjaolud. Töötan endiselt samas kohas, kus varem. Tunnen uhkust, et olen ukrainlane. Aga tõsi - sõda on aeg, mille käigus tuleb välja iga inimese tõeline olemus.

Milline on Mõkolajiv praegu? Mis siin on muutunud?

Mõkolajivis on endiselt ohtlik, aga kõik on kontrolli all. Initsiatiiv on meie käes ja tegeleme vasturünnaku plaanidega - võrreldes näiteks kahe kuu taguse ajaga on praegune olukord parem.

Meie inimesed on muutunud paremaks. Nad mõistavad, et meile pole võõrast vaja, vaid üksnes seda, mis meile kuulub ja seda me ei loovuta.  Mõkolajivi oblast hoiab kokku, inimesed kaitsevad oma kodukanti. Isegi need, kes varem pooldasid Nõukogude Liitu.

Mõkolajiv muutus põhimõtteliselt ühe päevaga teistsuguseks. Sündisime ümber ja kehastusime selle kaitsjateks.

Linnast on lahkunud hulk elanikke. Kuidas praegust olukorda hindate?

Meil on olnud juba pikka aega tendets selles suunas, et inimesed on hakanud siia naasma. Paljud elavad linna ääres või samas regioonis ehk [oblastikeskusega võrreldes] märksa ohtutumates piirkondades. Kõige ohutum neist on ilmselt Pervomaisk. Tagasi tulevad paljud, aga kõik see toimub aegamisi.

Olukord on keeruline, sest Vene okupantidel puudub südametunnistus ja häbitunne. Nad on tõstnud kriitiliselt tähtsatele infrastruktuuri objektidele ja elamurajoonidele suunatud [raketi- ja drooni]rünnakute intensiivsust. Nad püüavad meid niimoodi terroriseerida.

Viskan nalja, et inimkond on elanud elektrita tuhandeid aastaid, aga keegi pole seetõttu veel surnud. Olukord [Mõkolajivi oblastis] on keeruline ja see valmistab meile tuska, aga me ei peatu. Teeme kõik meie võidu nimel. See on küll raske, aga valmistume ja anname endast kõik, et Vene vägesid võita. Väga palju sõltub Ukraina armee võitlejatest.

Kas Mõkolajiv on praegu paik, kuhu inimesed julgevad naasta või kasutavad sõjapõgenikud seda pigem läbisõiduks, et liikuda edasi?

Meil on loodud tingimused rohkem kui 20 000 [vabastatud aladelt pärit] sõjapõgeniku vastuvõtuks. Kõik [eluasemed] pole hõivatud, sest paljud kasutavad võimalust liikuda edasi turvalisematesse piirkondadesse. Suur hulk inimesi on liikunud edasi Odessasse võik Kesk-Ukrainasse. Sisuliselt oleme põgenike transiitkeskus. Hersoni oblastist evakueeruvad inimesed praegu näiteks Zaporižžjasse ning sealt edasi Kesk-Ukrainasse.

Venemaa ründab Mõkolajivit viimasel ajal üha sagedamini. Enamasti on need rünnakud suunatud tsiviilisikute ja kriitiliste infrastruktuuri objektide vastu.

Kaheksa sõjakuu vältel on linnas olnud ainult 36 rahulikku päeva. Oblastit on rünnatud [varem suurtükitulega, nüüd rakettide või droonidega] iga päev.

Nii kurb, kui seda ka öelda pole, on see meie jaoks tavapärane olukord, kuigi rünnakute intensiivsus on muutunud väiksemaks. Ukraina ülejäänud piirkonnad seevastu on sattunud tihedamate rünnakute sihtmärgiks.

Raketirünnakud on Mõkolajivis igapäevased. Elu sellepärast seisma ja laste mängud mängimata ei jää.
Raketirünnakud on Mõkolajivis igapäevased. Elu sellepärast seisma ja laste mängud mängimata ei jää. Foto: Olga Sošenko

Meie jaoks on olukord tavapärane. Suhtume sellesse enam-vähem rahulikult.

Umbes pooltel juhtudel on Vene okupantide rünnakute tagajärjel saanud kannatada tsiviilelanikud. Nad mõistavad juba hästi, et ei suuda Mõkolajivit vallutada ning ründavad tsiviilelanikke, et muuta nende elu ebamugavaks. Samas mõistavad kõik meie regiooni inimesed, et need rünnakud jätkuvad. Tuleb oodata kannatlikult, kuni selle sõja võidukalt lõpetame. Tahame vabastada üksnes oma maa ja inimesed.

Venemaa on võtnud uute ründerelvadena kasutusele [Iraani päritolu Shahidi] droonid.

Õpime neid tundma ja alla tulistama. Tegeleme sellega aktiivselt. Võin öelda, et arendame mobiilseid [õhutõrje]üksuseid, mis teevad antud küsimuse kallal tööd. Nende ülesanne on selgitada välja droonide lennutrajektoorid ja seejärel need hävitada. Hersoni suunal võib hinnata meie õhutõrje tööd üsna heaks. Nad on edukad. Meil on selles küsimuses teatud plaanid.

Tulekul on talv. Kui hästi on Mõkolajiv selleks valmistunud?

Ma ei saa öelda, et oleme selleks sada protsenti valmis, aga üheksakümmend üheksa protsenti küll. Suurimad probleemid seisnevad sõjaga seotud riskides, sest nagu isegi näete, on hakanud venelased väga intensiivsed ründama kriitlise tähtsusega taristuobjekte.

Selline juba kord on nende taktika - rünnata tsiviilelanikkonda. Meie jaoks on see probleem, mida püüame lahendada ja millele vastu seista. Aga nagu oli ka tänaste (teisipäeva öösel ja varahommikul toimunud - M.M.) rünnakute puhul, siis suutsime tekitatud purustused likvideerida. Teeme seda kogu aeg.

Pilt purustatud elumajast Mõkolajivis. Sarnased vaated lisanduvad Ukrainas viimastel nädalatel üha sagedamini.
Pilt purustatud elumajast Mõkolajivis. Sarnased vaated lisanduvad Ukrainas viimastel nädalatel üha sagedamini. Foto: Olga Sošenko

Kuidas kommenteerite olukorda lõunarindel?

Rindel on olukord stabiilne, meie armee kontrolli all. Oleme saavutanud edu, aga selleks, et see edu oleks veel suurem, peame säilitama n-ö vaikse režiimi, kuni relvajõud lubavad edusammudest rääkida. Aga praegu on olukord varasemast parem.

Meil on rohkem vahendeid ja relvi ning oleme liikuvamad. Okupantide olukord on kehvem ja nende sõdurite moraal vilets, sest neid kasutatakse rindel rohkem kahurilihana. See on nende jaoks probleem.

Üldvaates on olukord ja perspektiiv meie vaatevinklist üsna hea.

Küsimus, mida viimastel nädalatel küsitakse pidevalt - millal vabastab Ukraina armee Hersoni?

Niipea, kui võimalik. Oleme oodanud seda juba niigi kaheksa kuud ja ei peaks seetõttu rääkima enne, kui ta on vaba. Ootame ühtmoodi nii Hersoni kui ka praegu okupeeritud Snihurivka (12 000 elanikuga linn Mõkolajivi oblastis - M.M.) vabastamist. Töö nende osas käib.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles