Saudi Araabia mõistis USA kodaniku Twitteri säutsude eest 16 aastaks vangi

Copy
Saudi Araabias Twitteri säutsude eest vangi mõistetud Saudi päritolu Saad Ibrahim Almadi.
Saudi Araabias Twitteri säutsude eest vangi mõistetud Saudi päritolu Saad Ibrahim Almadi. Foto: Ibrahim Almadi / AP / Scanpix

USA välisministeerium kinnitas eile ajalehe uudist, et Saudi Araabia mõistis ühe Ühendriikide kodaniku kuningriigi suhtes kriitiliste Twitteri säutsude eest 16 aastaks vangi.

Washington Post kirjutas, et Floridas elanud Saad Ibrahim Almadi võeti kinni novembris, kui ta oli läinud Saudi Araabiasse külastama oma sugulasi. Talle esitati süüdistus seoses 14 Twitteri säutsuga, mille ta oli kirjutanud viimase seitsme aasta jooksul.

Välisministeeriumi kõneisik Vedant Patel ütles ajakirjanikele, et Almadi juhtumi osas on väljendatud korduvalt muret kõrgetasemelistel kontaktidel ar-Riyadi ja Washingtoni vahel.

«Väljendusvabaduse kasutamist ei tohi kunagi kriminaliseerida,» ütles ta.

Almadi poeg Ibrahim ütles AFPle, et tema 72-aastane isa mõisteti 16 aastaks vangi 3. oktoobril ning pärast karistuse kandmist on tal keelatud veel 16 aastat reisida.

Poja sõnul väljendas isa oma Twitteri säutsudes vaid «leebelt» arvamusi korruptsiooni kohta Saudi Araabias ning ka kolumnisti Jamal Khashoggi tapmise kohta Saudi Araabia Istanbuli konsulaadis 2018. aastal.

Almadi mõisteti osaliselt süüdi ka terrorismi toetamises ja rahastamises ning püüetes destabiliseerida kuningriiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles