Ansip: «Kas Eutelsat jääks neutraalseks ka holokausti suhtes?»

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Foto: Dado Ruvic / Reuters / Scanpix

Jälgin suure murega Eutelsati suhtumist Venemaa Ukraina-vastasesse agressiooni, märgib Andrus Ansip, kelle kiri tolle Prantsuse satelliidioperaatori tegevjuhile on jõudnud juba mitmesse Euroopa ajakirjandusväljaandesse.

«Mul on raske mõista seda nn neutraalsust, mida teie firma pruugib ajal, kui see sõda on rahvusvaheliselt hukka mõistetud ja üritab ümber kujundada Euroopa julgeolekuarhitektuuri,» kirjutab Ansip eile saadetud läkituses Eutelsati tegevjuhile Eva Bernekele.

Ansip meenutab, et juba tänavu märtsis toetas ÜRO 193 liikmesriigist 141 resolutsiooni, mis nõudis, et Venemaa lõpetaks kohe sõjalised operatsioonid Ukrainas ning austaks naaberriigi iseseisvust ja territoriaalset terviklikkust.

«Hiljuti mõistis ÜRO peaassamblee suure enamusega hukka Venemaa katse illegaalselt annekteerida nelja osaliselt okupeeritud Ukraina piirkonda ja kutsus kõiki riike mitte tunnustama seda sammu, tugevdades nii Venemaa diplomaatilist isoleeritust,» jätkub kiri.

«Paljud firmad võtsid vastutuse ja vastavad meetmed kasutusele juba selle sõja alguses, sõltumatult ja ära ootamata seda, et EL kehtestaks sanktsioonid, lõpetades tegutsemise Venemaal või Venemaaga, kaaludes ka maineriski,» lisab Ansip. «Samas paistab, et Eutelsat jätkab [seoses Venemaaga] tavapärast asjaajamist.»

Eesti endisest peaministrist ja eurovolinikust eurosaadik toob oma kirjas välja kolm valupunkti.

Esiteks selle, et Eutelsati satelliidid edastavad jätkuvalt üle maailma Vene riiklikke propagandakanaleid. «Sestap osaleb Eutelsat otseselt suurtes desinformatsioonikampaaniates, mille eesmärk on lõhestada Euroopa ühiskonda, aga ka destabiliseerida meie suhteid partneritega, nagu näiteks Aafrika riigid,» arvustab ta.

Teise probleemkohana toob Ansip välja selle, et Eutelsat on omandanud Briti-India firma OneWeb, mis omakorda teeb koostööd Vene võimudega. Praeguse seisuga istub Baikonuri sõjaväebaasis venelaste laos 36 kosmosesse saatmist ootavat OneWebi satteliiti.

Ansip juhib tähelepanu riskile, et Vene võimud võivad neid satelliite põhjalikult uurida ja saada sealt infot, mis võimaldab neil halvata rohkem kui 400 juba orbiidil oleva OneWebi satelliidi töö.

Kolmandaks juhib Ansip tähelepanu sellele, et isegi Eutelsati koduleht teatab, et nad on aastast 2012 partnerlussuhetes Venemaa Satelliidiside Kompaniiga (RSCC). «Ukraina sõjaga seoses on oluline, et te selgitaksite selgelt oma praegusi suhteid selle firmaga ja seda, kas teil on nendega jätkuvalt ärisuhted,» kutsub Eesti eurosaadik üles.

«Meenutan, et RSCC on Venemaa peamine sidesatelliitide operaator, mis – avaliku info kohaselt – pakub valitsusside teenuseid ka Vene riigile ja Vene riigitelevisiooni edastusteenuseid,» märgib Ansip.

Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Eero Vabamägi

Postimehega oma kirjast rääkides nentis Ansip, et Eutelsatil võimaldab sellist tegevust jätkata seaduseauk.

Kui Venemaaga naftaäri ajanud ettevõtted on vähemalt teatud ulatuses pidanud oma tuludest loobuma, siis Prantsuse satelliidiettevõtja korralekutsumiseks Euroopa Komisjonil paragrahvid puuduvad.

«Prantsusmaal endal on ainult sotsid parlamendis nõudnud meetmete võtmist Eutelsati vastu, ülejäänud on vaiksed, justkui oleks kõik hästi,» tõdes Ansip.

«Ma arvan, et infovoog on veel ohtlikum kui naftavoog,» lausus Ansip. «Kui me [ELi] audiovisuaalsete teenuste direktiivi vastu võtsime, siis me ei näinud ette olukorda, kus Euroopa ettevõte võib mujal maailmas levitada desinfot, ülekutset vägivallale, seksuaalvähemuste ründamisele, ülekutset genotsiidile ja terve riigi hävitamisele, mistap see väga täpselt reguleeritud ei saanud.»

Eesti eurosaadiku sõnul ärritab teda kõige rohkem see, et Eutelsat ise ütleb, et jääb Ukraina sõja osas neutraalseks. «Teatud juhtudel neutraalseks jäämine tähendab kuritegude õigustamist,» ütles ta. «Kas Eutelsat ütleks, et ta jääb neutraalseks holokausti suhtes?»

«On mingisugune õiguslik vaakum, aga eetilistes kategooriates mingit vaakumit pole,» leidis Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles