Petraeus: Ukraina vägi võib talvel saavutada märkimisväärset edu

Copy
David Petraeus.
David Petraeus. Foto: MIKE BLAKE/Reuters/Scanpix

Ukraina relvajõud võivad saavutada talvel Ukraina ala vabastamisel märkimisväärseid edusamme, arvas erukindral David Petraeus, USA Luure Keskagentuuri (CIA) direktor aastatel 2011-2012.

«Ukrainlased on oma maal ja teavad, mille eest võitlevad, kõik toetavad neid, nad teavad, et suudavad. Isegi kui Ukraina sõduritel on vaja kusagil lahingust puhata, saavad nad omade poole pöörduda. Nii et talv tuleb ukrainlaste ja venelaste jaoks erinev. Seega arvan, et maapeal tehakse talvel märkimisväärseid edusamme,» ütles Petraeus täna Kiievi julgeolekufoorumil.

Tema arvates osutub Ukraina relvajõudude pealetung edukaks ja see tähendab Ukraina ala tegelikku vabastamist.

«Ma ei usu, et Ukraina vägi talve saabudes operatiivpealetungi aeglustaks. Venelaste logistika on väga nõrk, nii sillad kui ka raudteed hävitatud nagu Krimmi sillal – see on kõik tänu täppisrakettide ja HIMARS-ite kasutamisele. Nende logistika paisati rindest 70 kilomeetrit tahapoole. Venelased asuvad okupeeritud alal, inimesed vihkavad neid, vaatamata barbaarsetele filtreerimisprotseduuridele osutavad inimesed neile vastupanu. Sellepärast on venelastel seal palju muret. Talv on tulemas, neil ei ole piisavalt isegi sooje riideid, relvadest rääkimata,» rääkis Petraeus.

Ta rõhutas, et USA üritab anda Venemaa presidendile Vladimir Putinile mõista, et vastus tuumarelva kasutamisele oleks katastroofiline.

«Mitte ainult tuumarelvaga ähvardamine, vaid ka tuumarelva kasutamine ei anna Putinile midagi. Nii et me üritame öelda Putinile ühiselt ja ka tema peanõunike kaudu, et vastus on katastroofiline ja hr Jake Sullivan, president Bideni nõunik ütles just seda,» lisas kindral.

«Ma näen, et Ukraina julgeoleku stabiilseks tagatiseks peab olema tee NATO-sse ja NATO lepingu 5. artikkel. Varem arvestasime Putini tunnetega, see ei viinud millegi heani, nüüd me ei pööra sellele tähelepanu. On vaja, et Ukraina julgeolekutagatised oleksid täielikud, sest ilma selleta ei suuda me täita kõiki Ukraina vajadusi ja teda aidata,» ütles Petraeus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles