Putin kuulutas Ukrainas annekteeritud aladel välja sõjaseisukorra (10)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: Gavriil Grigorov/Sputnik/Kremlin Pool/AP/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin teatas sõjaseisukorra seaduse kehtestamisest neljas Venemaa poolt annekteeritud Ukraina piirkonnas. 

Putin kuulutas täna välja sõjaseisukorra Ukraina Donetski, Luhanski, Hersoni ja Zaporižžja oblastis, mis Moskva väitel on annekteeritud.

Julgeolekunõukogu istungil videolingi kaudu rääkides selgitas ta, et nendel territooriumidel kehtis sõjaseisukord juba enne nende «liitumist Venemaaga».

«Nüüd peame selle režiimi juba Venemaa seaduste raames vormistama. Seetõttu kirjutasin alla dekreedile sõjaseisukorra kehtestamise kohta nendes neljas Vene Föderatsiooni subjektis, » ütles Putin.

Kreml avaldas seadluse, milles öeldakse, et sõjaseisukord hakkab kehtima homsest.

Financial Timesi Moskva büroo juht Max Seddon kirjutab, et Putini teade on selge vastus Venemaa hiljutistele sõjalistele tagasilöökidele ajal, mil Ukraina vastupealetung edeneb.

Putin teatas ka, et okupeeritud piirkondades Venemaa ametisse nimetatud juhtidele antakse täiendavad julgeolekuvolitused. «Praeguses olukorras pean vajalikuks anda kõikide Venemaa piirkondade juhtidele täiendavaid volitusi,» ütles Putin.

«Kiievi režiim keeldus tunnustamast rahva tahet, lükkab tagasi kõik ettepanekud läbirääkimisteks, tulistamine jätkub, tsiviilisikud surevad,» ütles 70-aastane Venemaa liider. Ta süüdistas Ukrainat terroristlike meetodite kasutamises.

«Nad saadavad meie territooriumile sabotaažirühmitusi,» ütles Putin ja väitis, et Moskva olevat nurjanud pärast Krimmi silla plahvatust teised rünnakud, sealhulgas nende tuumaelektrijaamade vastu. «Tegeleme väga keeruliste suuremahuliste ülesannete lahendamisega, et tagada julgeolek ja kaitsta Venemaa tulevikku,» seletas Putin.

Kremli veebilehel avaldatud dekreedi kohaselt kehtestatakse annekteeritud piirkondades territoriaalkaitse, veel kaheksas piirkonnas võetakse kasutusele keskmine valmisoleku tase, Kesk- ja Lõuna-Föderaalringkondades kõrge valmisoleku tase ning ülejäänud Venemaa piirkondades baasvalmiduse tase, vahendab Meduza.

Venemaa föderatsiooninõukogu, mis on kavas kokku kutsuda pärast julgeolekunõukogu istungi lõppu, peaks sõjaseisukorra väljakuulutamise ametlikult heaks kiitma.

Putin ei täpsustanud, mida võetakse sõjaseisukorra alusel ette Venemaa ebaseaduslikult annekteeritud neljas Ukraina piirkonnas. Kuid õigusaktide kohaselt võib see hõlmata piiranguid reisimisele ja avalikele kogunemistele, rangemat tsensuuri ja õiguskaitseorganite laiemaid volitusi.

«Mida tähendab sõjaseisukord? @faridaily_ loetleb mõned funktsioonid: liikumiskeeld, reisi- ja elukohapiirangud, sõjaline tsensuur, rohkem salastatud andmeid, relvade ja uimastite piirangud ja konfiskeerimised, streikide keelustamine, sunniviisiline kaitsetöö ja palju muud,» kirjutas Meduza peatoimetaja Kevin Rothrock Twitteris. 

Oma pöördumises Venemaa julgeolekunõukogule andis Putin välja ka dekreedi, millega piiratakse liikumist kaheksas Ukrainaga piirnevas piirkonnas ja sealt välja. Meetmed kehtivad lõunapoolsetele Krasnodari, Belgorodi, Brjanski, Voroneži, Kurski ja Rostovi piirkondadele, mis kõik asuvad Ukraina naabruses, ning Krimmi ja Sevastopoli aladele, mille Venemaa 2014. aastal Ukrainalt annekteeris.

Samuti andis Putin peaminister Mihhail Mišustinile korralduse luua uus koordineerimisnõukogu, et suurendada erinevate valitsusasutuste vahelist suhtlemist Ukraina võitlustega tegelemisel ning tagada sõjalise erioperatsiooni käigus tekkivad vajadused. Eraldi käskkirjaga kehtestas Putin mobiliseeritud kodanikele minimaalse garanteeritud makse 195 000 rubla kuus, kirjutab Meduza.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles