Sõprus Putiniga võib Berlusconile kalliks maksma minna

Copy
Vene president Vladimir Putin ja Itaalia ekspeaminister Silvio Berlusconi 2019. aastal.
Vene president Vladimir Putin ja Itaalia ekspeaminister Silvio Berlusconi 2019. aastal. Foto: Alexey Druzhinin/Sputnik/Reuters/Scanpix

Sõprus Vene presidendi Vladimir Putiniga tõi täna taas Itaalia ekspeaministri Silvio Berlusconi tähelepanu keskpunkti ning asja ei paranda ka tema mure Ukrainale relvaabi andmise pärast.

Berlusconi abid püüavad kinnitada, et temast ei ole mingit ohtu koalitsioonipartneritele, kes eesotsas rahvuskonservatiivide juhi Giorgia Meloniga valmistuvad septembrivalimiste võidu järel valitsust moodustama.

Meloni toetab kindlalt Ukrainat ja Euroopa Liidu sanktsioone Venemaale, kuid Berlusconil ja Meloni teisel koalitsioonipartneril Matteo Salvinil on Moskvaga ammused soojad suhted.

"Meloni on venemeelsete pantvang," kirjutas kolmapäeval ajaleht La Repubblica.

Teisipäeva õhtul ilmus välja salvestus, milles Berlusconi jutustab, kuidas ta soojendas uuesti üle suhted vana sõbra Putiniga.

Uudisteportaali LaPresse teatel pärineb Berlusconi jutt tema Forza Italia parlamendiliikmete kohtumiselt sel nädalal.

"Ma uuendasin pisut sõprust president Putiniga, ta saatis mulle sünipäevaks 20 pudelit vodkat ja väga toreda kirja," kõlab LaPresse avaldatud lindil.

"Mina vastasin mitme pudeli Lambrusco ja sama kena kirjaga."

Novembris 86-aastasks saava Berlusconi pressiesindaja eitas Putiniga suhete soojendamist ja ütlses, et Berlusconi rääkis seadusandjaile vana juttu sündmustest, mis juhtusid mitu aastat tagasi.

Vahetult enne juttu vodkapudelitest kuuldi Berlusconit kurtmas muret Ukrainale relvade ja rahalise toetuse saatmise pärast.

LaPresse andmetel rääkis Berlusconi Putinist kui "rahuinimesest", seda aga lindil kuulda ei ole.

Forza Italia parlamendiliige Alessandro Cattaneo ütles kolmapäeval, et Berlusconi jutt oli kontektist välja rebitud. "Helibaite saab kopeerida ja kleepida," ütles ta.

Forza Italia kinnitas ühtlasi toetust EL-i ja USA Ukraina-poliitikale.

Aprillis ütles Berlusconi, et on Putini käitumine Ukrainas valmistab talle pettumuse, septembris oli ta sunnitud andma selgitusi väidete kohta, et Putini kaaskond ajas ta Ukrainasse tungima.

Itaalia uue valitsuse moodustamise kõnelused käivad ikka veel, kuid järgmise nädala lõpuks peaks Meloni peaministriks kinnitatama.

Protsess on kulgenud konarlikult ja eelmisel nädalal läks Berlusconi senatis lausa endast välja. Hiljem tunnistas ta, et tema erakonda ärritavad koalitsiooni läbirääkimised ministrikohtade pärast.

Esmaspäeval kohtus ta suhete klaarimiseks Meloniga ja pärast seda avaldati foto, millel mõlemad rõõmsalt naeratavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles