Norra süüdistab välisriikide luureteenistusi kahtlastes droonilendudes (1)

Copy
Lennujuhtimistorn Norras Bergenis asuval Flesland lennuväljal, mis 19. oktoobril kahtlaste droonide tõttu lühiajaliselt suleti.
Lennujuhtimistorn Norras Bergenis asuval Flesland lennuväljal, mis 19. oktoobril kahtlaste droonide tõttu lühiajaliselt suleti. Foto: Marit Hommedal/EPA/Scanpix

Norra peaminister Jonas Gahr Støre süüdistas täna välisriikide luureteenistusi kahtastes droonilendudes riigi kohal, pidades tõenäoliselt silmas Venemaad.

Norra politsei teatas varem kolmapäeval, et on vahistanud president Vladimir Putini lähedase liitlase poja, keda süüdistatakse ebaseaduslikus droonilennus Svalbardi saarestiku kohal.

Ta oli seitsmes Vene kodanik, kes on riigis viimastel päevadel droonilendude või keelatud aladel pildistamise eest vahistatud.

«Loomulikult on vastuvõetamatu, et välisriigi luure lennutab droone Norra lennujaamade kohal,» ütles Støre riiklikule ringhäälingule NRK.

Vaid paar tundi varem nähti drooni Bergeni lennujaama lähedal, kus peatati ajutiselt lennuliiklus.

Norra ja veel mitmed lääneriigid keelasid Ukraina invasiooni järel Vene kodanikel ja juriidilistel isikutel lendamise oma territooriumi kohal.

Keelu rikkumine on karistatav kolmeaastase vangistusega, samas kui loata pildistamine võib tuua aastase vangistuse.

Norras on viimastel nädalatel täheldatud mitmeid kahtlaseid droone.

Droonide ja Nord Streami torujuhtmete saboteerimise valguses on Oslo otsustanud tugevdada julgeolekut oma strateegilise taristu ümber, sealhulgas avamere naftaplatvormid.

Viimati Norras vahistatud venelane oli Andrei Jakunin, Vene riigiraudtee endise juhi Vladimir Jakunini poeg, kes peeti kinni esmaspäeval Hammerfestis.

«Kahtlusalune tunnistas üles droonilennu Svalbardis,» kinnitas politseiametnik.

Jakunin võeti kaheks nädalaks vahi alla ja talle kuuluvad droonid ja elektroonikaseadmed konfiskeeriti.

Svalbardi saarestik on strateegiliselt oluline, kuivõrd asub Arktika keskmes. Samuti on see koduks võrdlemisi suurele venekeelsele kogukonnale.

Vene saatkond Oslos teatas esmaspäeval, et Norra «hüsteeria» mõjutab «tavalisi turiste» ja venelastel droonide lennutamise keelamine on «õigustamatu ja diskrimineeriv».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles