Vene raadiokanal Ehho Moskvõ naasis Berliinist eetrisse

Copy
Ehho Moskvõ kontorid Moskvas enne sulgemist 3. märts 2022.
Ehho Moskvõ kontorid Moskvas enne sulgemist 3. märts 2022. Foto: AFP/SCANPIX

Venemaal Ukraina-invasiooni järel eetrist kõrvaldatud liberaalne raadiokanal Ehho Moskvõ leidis endale uue kodu Berliinis, kus jätkab president Vladimir Putini propaganda vastu võitlemist.

Venemaa üheks viimaseks sõltumatuks meediakanaliks peetud Ehho Moskvõ oli sunnitud tegevuse lõpetama märtsis, kui Kreml asus sõja kriitikuid jõuliselt maha suruma.

Hulk kanali töötajaid põgenes Venemaalt, nende seas peatoimetaja asetäitja Maksim Kurnikov, kes sõitis koos mitme endise kolleegiga Berliini. Teised suundusid Lätti, Leetu ja Gruusiasse.

Ehkki töötajad pillutati üle Euroopa laiali, polnud küsimustki, et Ukraina sõja või Venemaal toimuva osas vaikitaks. Kurnikov ja tema meeskond taasalustasid saadete edastamist oktoobris rakenduse «Ehho» vahendusel. 

«See töötab täpselt nagu raadio,» ütles Kurnikov AFP-le, väites, et sellest on saanud üks enim allatõmmatud rakendusi Venemaal. Vene võimud püüdsid äppi blokeerida, kuid tulutult, lisas ta.

Uus platvorm edastab ka sisu, mida endised raadioajakirjanikud on tootnud teistel platvormidel. «Oleme koondanud kokku kogu meie meeskonna YouTube'i kanalid,» ütles Kurnikov. Projekt koosneb veel ka veebilehest ja kahest Telegrami kanalist.

«Tahame pakkuda oma publikule terviklikku pilti Venemaal toimuvast,» ütles ta. Kurnikovi sõnul töötab praegu Ehho heaks umbes 20 ajakirjanikku ja lähiajal peaks liituma veel umbes kümme.

Saksamaa on võtnud vastu ligi miljon Ukraina põgenikku ja saanud populaarseks pelgupaigaks ka Vene dissidentidele. Saksa valitsus on lubanud lihtsustatud korras viisat ajakirjanikele ja teistele Vene kodanikele, kes põgenevad poliitilise tagakiusamise eest.

Venemaal oli enne sõda endiselt võrdlemisi mitmekesine meediamaastik, ehkki tegutsemisvabadust oli viimastel aastatel üha enam piiratud. Vabale meediale tehti lõpp pärast 24. veebruaril alanud invasiooni, kui võeti vastu seadus, mis keelustas niinimetatud «sõjalise erioperatsiooni» kutsumise invasiooniks või sõjaks ning selle kohta «valeinfo» levitamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles