Suurbritannia kaosesse paisanud Truss survestati ametist lahkuma (13)

Rachel Kaare Juudas
Copy
Suurbritannia peaminister Liz Truss astub ametist tagasi.
Suurbritannia peaminister Liz Truss astub ametist tagasi. Foto: HENRY NICHOLLS / REUTERS / SCANPIX

Briti peaminister Liz Truss esitas täna partei- ja parlamendisisese survestamise tulemusel lahkumisavalduse ning uus ÜK peaminister valitakse järgmise nädala jooksul. 

«Astusin ametisse majandusliku ja rahvusvahelise ebastabiilsuse ajal,» alustas Truss oma avaldust ja lisas, et aeglane majanduskasv on Suurbritanniat liiga kaua tagasi hoidnud ning tema sõnul valiti ta parteimandaadiga seda muutma. 

«Ma tunnistan, et antud olukorras ei saa ma siiski täita mandaati, mille alusel mind konservatiivide poolt valiti,» sõnas Truss.

Peaminister Liz Truss pidas Briti võimuladvikus vastu 44 päeva. 

Eile ametist tagandatud siseminister Suella Bravermani lahkumisavaldus viis võimuvalitsuse kokkukukkumise äärele, kirjutas Briti meedia. 

«Konservatiivide partei on [Briti parlamendi] Westminsteri kaose järgselt täiesti liimist lahti,» kommenteeris opositsiooniliider Keir Starmer, kes kutsub ennetähtaegsete valimiste väljakuulutamisele. 

Kuigi endine kultuuriminister Nadine Dorries on teinud üleskutse endine peaminister Boris Johnson tagasi riiki juhtima tuua, peetakse seda vähetõenäoliseks, kirjutab The Guardian. Briti ajaloo lühima peaministrikarjääriga Trussi mantlipärijaks peetakse rahandusminister Jeremy Hunti.

Uue konservatiivide juhi valimised

Ametist lahkuva Briti peaministri Liz Trussi asemele tuleb konservatiividel valida uus juht hiljemalt 28. oktoobriks, ütles parlamendikomitee esimees.

«On võimalik viia läbi hääletus ja jõuda valimistega lõpule reedeks, 28. oktoobriks. Nii oleks meil uus juht platsis enne eelarveavaldust, mis leiab aset 31. (oktoobril),» ütles mõjuka 1922. aasta komitee esimees Graham Brady.

Tööpartei nõuab üldvalimiste väljakuulutamist

Suurbritannia Tööpartei juht Keir Starmer nõudis viivitamatult üldvalimiste väljakuulutamist pärast seda, kui vaid kuus nädalat ametis olnud peaminister Liz Truss teatas oma tagasiastumisest Konservatiivse Partei juhi kohalt.

«Toorid ei suuda vastata oma viimatisele kaosele muudmoodi, kui taas lihtsalt sõrmede nipsutamise ja ladvikus olevate inimeste väljavahetamisega ilma Briti rahva heakskiiduta. Me vajame üldvalimisi – kohe!» ütles opositsioonijuht avalduses.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles