Etioopia valitsus: Tigray rahukõnelused toimuvad 24. oktoobril LAV-s

Copy
Naine toiduannetuste järjekorras Põhja-Etioopia Tigray regioonis 15. märts 2022.
Naine toiduannetuste järjekorras Põhja-Etioopia Tigray regioonis 15. märts 2022. Foto: BAZ RATNER/REUTERS

Etioopia valitsuse sõnul kuulutas Aafrika Liit 24. oktoobriks Lõuna-Aafrika Vabariigis välja rahukõnelused, et leida lahendus pea kaks aastat kestnud verisele sõjale Tigray osariigis.

«AUC (Aafrika Liidu Komisjon) on meid teavitanud, et rahukõnelused peetakse 24. oktoobril 2022 Lõuna-Aafrikas. Oleme taaskinnitanud oma lubadust osaleda,» kirjutas peaminister Abiy Ahmedi riikliku julgeoleku nõunik Redwan Hussein neljapäeval Twitteris.

Rahvusvahelise kogukonna üleskutsed peatada Tigrays eskaleeruv vägivald on sagenenud pärast Aafrika Liidu oktoobri algul tehtud ebaõnnestunud katset tuua sõdivad pooled läbirääkimislaua taha.

Tigray valitsus ja mässuliste liidrid olid nõustunud osalema Aafrika Liidu vahendatud kõnelustel, kuid kohtumist ei toimunudki ja konflikt on sõjast räsitud piirkonnas aina hoogu kogunud.

Valitsus teatas sel nädalal kolme linna hõivamisest Tigrays, kus Etioopia väed ja nende liitlased naaberriigist Eritreast on pealetungil piirkonna mässuliste vastu.

Sõda on Põhja-Etioopiat räsinud pea kaks aastat, põhjustades Aafrika suuruselt teises riigis humanitaarkatastroofi.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ja inimõigusühendus Human Rights Watch väljendasid kolmapäeval muret olukorra pärast Etioopia sõjast räsitud Tigray piirkonnas ja nõudsid sanktsioone Addis Abeba vastu, et ära hoida tsiviilisikute hukkumist.

«Maailm ei pööra piisavalt tähelepanu. Tigray genotsiidi ärahoidmiseks on praegu vaid väga kitsas aken,» ütles WHO juht Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tigrays elab umbes kuus miljonit inimest, kes on viimasel kahel sõja-aastal olnud suuresti muust maailmast ära lõigatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles