Koroonaviirus on jätnud Hiina majandusele tugeva jälje

Külli Kapper
, Toimetaja
Copy
Eile liikusid inimesed Pekingi tänavatel ringi taas maskidega, sest võimud kuulutasid järjekordse koroonapuhangu tõttu välja uued piirangud. 
Eile liikusid inimesed Pekingi tänavatel ringi taas maskidega, sest võimud kuulutasid järjekordse koroonapuhangu tõttu välja uued piirangud. Foto: Mark Schiefelbein/AP/Scanpix

Hiina statistikaamet jättis nädala alguses avalikustamata riigi kolmanda kvartali majandusnäitajad, mis tekitas kahtluse, kas kompartei peasekretäri Xi Jinpingi tüüritud riigi majanduse tervis on ikkagi nii korras, kui püütakse näidata.

«Ainuke võimalus [miks majandusnäitajaid ei avaldatud] on see, et numbrid ei olnud väga head ja oleks tekitanud kahtlusi Xi lubatud Hiina majandusliku edukuse eesmärgi suhtes,» viitas BBC teemat kommenteerinud INSEADi majandusprofessor Pushan Dutile, kes lisas, et majandusstatistika varjamine on erakordne, sest taoline info oli avalik terve koroonapandeemia ajal.

«Paistab, et Hiina juhtkonna fookus on liikumas majanduse arendamiselt ideoloogilisemale pinnale. Riigi roll majanduses on tõusuteel, eraettevõtluse kuldaega peavad paljud möödanikuks,» ütles Postimehele Eesti suursaadik Hiinas Hannes Hanso.

Hiina ametlikud seisukohad üritasid selleks nädalaks Pekingisse kogunenud kompartei kongressi liikmeid, Hiina avalikkust ja turge rahustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles