ÜLEVAADE Soome opositsioon tahab tara ehitamise kõrval arutada ka Vene piiri lukku löömist

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Piirivalvur patrullib koos koeraga Vaalimaa piiripunktis Kagu-Soomes. Tara on plaanis ehitada Vene piirile ennekõike riigi kauguosas ja põhja pool vaid piiriületuskohtade lähistel. 
Piirivalvur patrullib koos koeraga Vaalimaa piiripunktis Kagu-Soomes. Tara on plaanis ehitada Vene piirile ennekõike riigi kauguosas ja põhja pool vaid piiriületuskohtade lähistel. Foto: JUHA METSO/EPA/SCANPIX

Kuna kõik Soome parlamendiparteid on nõus Vene piirile tara ehitamisega, tehakse katselõigu rajamisega algust nii ruttu kui võimalik, kuid opositsioon soovib arutada ka võimalust sulgeda piir täielikult ja lõpetada varjupaigataotluste vastuvõtmine.

Mõne päeva eest peetud kohtumisel andsid parteid toetuse kuue miljoni euro eraldamiseks lisaeelarvest, et rajada Kagu-Soomesse kolme kilomeetri pikkune tara katselõik, mis võib valmida tulevaks suveks.

Soome piirivalves taraprojekti koostav ekspert Ismo Kurki selgitas Helsingin Sanomatele, et peale tara ehituse detailide lihvimise aitab katselõik läbi mängida hankeprotsessi ja koostöö maaomanikega, sest just idapiiri lõunaosas kuulub suurem osa maast eraomanikele.

Kui praegu on tara kavandatud 130–260 kilomeetrile piirist ennekõike Kagu-Soomes ja pikkade lõikudena piiripunktide ümbruses, siis Kurki sõnul sõltub tara lõplik ulatus rahastusest. «Hanke kogumaksumuse puhul räägime sadadest miljonitest [eurodest],» ütles Kurki Helsingin Sanomatele. Tema sõnul moodustavad ehituskulud suure osa maksumusest. «Näiteks terase hind on olnud päris kõrge.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles