Navalnõid võib oodata uute süüdistustega seoses 30-aastane vangistus

Copy
Vaade Vladimiri oblastis asuvale karistuskolooniale IK-6, kus kannab oma karistust Vene opositsionäär Aleksei Navalnõi.
Vaade Vladimiri oblastis asuvale karistuskolooniale IK-6, kus kannab oma karistust Vene opositsionäär Aleksei Navalnõi. Foto: Julia Morozova / Reuters / Scanpix

Vangistatud Vene opositsioonipoliitik Aleksei Navalnõi ütles neljapäeval, et talle esitati uued süüdistused terrorismis ja äärmusluses ning süüdimõistmise korral võib ta jääda trellide taha kuni 30 aastaks.

«Sain ametliku teate, et uus kriminaalasi on algatatud minu vastu,» ütles ta.

Navalnõi sõnul süüdistatakse teda äärmuslusele õhutamises, terrorismile üleskutsumises, äärmuslaste tegevuse rahastamises ja natsismi taastamises Venemaal.

«Advokaadid kalkuleerisid, et kui võtta arvesse (vangla)karistust nende seaduste eest, siis ma võin siin olla kuni 30 aastat,» ütles Navalnõi.

Navalnõi mõisteti märtsis pettuse eest üheksaks aastaks vangi.

Praegu 46-aastane opositsioonipoliitik peeti kinni 2021. aasta jaanuaris, kui ta naasis Saksamaalt, kus oli viibinud ravil mürgirünnaku tõttu, milles ta süüdistab Kremlit.

Navalnõi on mõistnud hukka president Vladimir Putini otsuse saata väed Ukrainasse. Septembri algul teatas tema organisatsioon, et avab oma bürood taas võitluseks Kremli välja kuulutatud mobilisatsiooni vastu.

«Ma olen allmaailma geenius,» viskas Navalnõi neljapäeval Twitteris villast. «Te kõik arvasite, et ma olin kaks aastat vanglas isolatsioonis, aga tuleb välja, et ma sooritasin aktiivselt kuritegusid.»

Navalnõi, kes sai tuntuimaks Vene opositsionääriks 2011. aastal Putini-vastaste massimeeleavaldustega, ehitas üles hiiglasliku sotsiaalmeediaoperatsiooni, mis tootis valitsusametnike korruptsiooni paljastavaid videoid.

Putin on keeldunud tema nime avalikult suhu võtmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles