ÜLEVAADE ⟩ Trussi kukutanud mäss tooride seas kütab üleskutseid üldvalimiste korraldamiseks (1)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Liz Truss teatas eile päeval lühikeses sõnavõtus Londonis oma ametiresidentsi ees Briti peaministri kohalt tagasi astumisest. Valitsusjuht jõudis ta olla 44 täispikka päeva, olles sellega kõige lühemalt Ühendkuningriigi peaministri ametis olnud poliitik. 
Liz Truss teatas eile päeval lühikeses sõnavõtus Londonis oma ametiresidentsi ees Briti peaministri kohalt tagasi astumisest. Valitsusjuht jõudis ta olla 44 täispikka päeva, olles sellega kõige lühemalt Ühendkuningriigi peaministri ametis olnud poliitik. Foto: ANDY RAIN/EPA/Scanpix

Ühendkuningriigi peaminister Liz Truss teatas pärast kuut nädalat ametis oma tagasiastumisest, kuna kaotas kahe võtmeministri lahkumise ning parlamendis lahvatanud käratsemise järel Konservatiivse Partei usalduse.

Eile Londonis oma ametiresidentsi ette astudes lausus Truss, et Konservatiivne Partei valis ta peaministriks ülesandega panna Ühendkuningriigi majandus kasvama ajal, mil ollakse silmitsi majandusliku ja rahvusvahelise ebastabiilsusega, kuid enam pole ta suuteline seatud sihte saavutama.

«Oleme leppinud kokku, et toimub juhivalimine, mis viiakse lõpule nädala jooksul. See tagab, et jätkame oma rahandusplaani ellu viimise kursil ning säilitame riigi majandusliku stabiilsuse ja rahvusliku julgeoleku. Ma jään peaministriks, kuni järeltulija on valitud,» sõnas vaid 44 päeva valitsusjuhina püsinud Truss.

Tema järeltulija valitakse Konservatiivse Partei teatel hiljemalt järgmiseks reedeks, vahendas The Guardian. Eeldatavasti saavad juhi valimises sõna sekka öelda ka tooride lihtliikmed, kuid protsessi täpne kulg on lahtine. Briti meedias spekuleeriti, et rahvaesindajate valik võidakse anda hiljem partei liikmetele lihtsalt kinnitamiseks. Võimalik on ka kiiresti korraldatud veebihääletus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles