Ekspert: Putini tuumaõppustele võidi Venemaa juhtkonnast pidurit tõmmata (4)

Copy
Vene kaitseministeeriumi poolt 19. veebruaril 2022 avaldatud foto tuumavõimekusega kontinentidevahelise ballistilise raketi Jars katsetusest.
Vene kaitseministeeriumi poolt 19. veebruaril 2022 avaldatud foto tuumavõimekusega kontinentidevahelise ballistilise raketi Jars katsetusest. Foto: HANDOUT/AFP

Sel nädalal toimuma pidanud iga-aastastest Venemaa relvajõudude tuumaõppustest pole üllatuslikult seni midagi kuulda olnud. Prominentse Vene akadeemiku sõnul võis riigi juhtkond õppusi saboteerida, et vältida nende võimalikku paisumist tuumasõjaks.

Tavapäraselt on Moskva sügiseti läbi viinud ulatuslikud tuumaõppused Grom ning sel nädalal on Vene õhuväe lennukitele antud arvukalt õppehäireid. Eeldati, et neile järgnevadki tuumaõppused, kuid seni pole Ühendriigid Moskvalt sellekohast eelhoiatust ega ametlikku selgitust saanud. Ent juba sel laupäeval peaksid õppused lõppema.

Moskva Rahvusvaheliste Suhete Instituudi endise professori Valeri Solovei sõnul oli kavas korraldada tuumaõppuste käigus kaks katsetust. Üks lõhkepea pidi plahvatama Barentsi mere põhjas ning teine Arhangelski maa-alusel polügoonil.

«Mõlemad katsetused jäid ära. Presidendile (Vladimir Putinile) kanti ette, et leidis aset erakorraline olukord ning katsetused ebaõnnestusid,» rääkis Solovei.

Ta lisas: «Üks kord on õnnetus, kaks korda on kokkusattumus. Aga… kui kolmandal korral lõppeb katsetus samamoodi, mitte millegagi, …(siis näib olevat) sabotaaž… kõrgeima ülemjuhataja käskude mittetäitmine…»

Teatavasti lääneriigid pelgavad, et mida enam Putin Ukraina sõjas lüüa saab, seda enam kibeleb ta tuumanuppu vajutama.

Hiljuti teatas Itaalia meedia, et NATO-le valmistab muret Vene tuumaallveelaev Belgorod, mis väljus Valge mere äärsest baasist. Oletati, et Belgorod võis suunduda Kara merele tuumatorpeedo Poseidon katsetustele.

Veidi hiljem ilmusid lääne meedias teated, et Venemaal on hakanud Ukraina poole on liikuma tuumarelvastusega seotud erirong.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles