Peaminister Meloni: Itaalia ei jää kunagi lääne nõrgaks lüliks (1)

Copy
Itaalia peaminister Giorgia Meloni.
Itaalia peaminister Giorgia Meloni. Foto: ETTORE FERRARI / ANSA / Scanpix

Paremäärmuslaste liider Giorgia Meloni, kelle partei võitis septembris parlamendivalimised, nimetatakse täna peaministriks ja temast saab esimene naine Itaalia valitsuse eesotsas.

«Itaalia koos meie parteiga valitsuses ei jää kunagi lääne nõrgaks lüliks,» selgitas Meloni, püüdes leevendada muret tema tulevase välispoliitika pärast.

Meloni euroskeptiline ja immigratsioonivastane postfašistlik erakond Itaalia Vennad võitis 25. septembri valimised, kuid vajab valituse moodustamiseks teiste parteide toetust.

Pärast kaks päeva kestnud parteidevahelisi kõnelusi palutakse Roomast pärit 45-aastasel Melonil üsna kindlasti valitsus moodustada ja peaministriks hakata.

«Me oleme valmis andma Itaaliale valitsuse, mis astub meie aja kriisidele ja väljakutsetele vastu teadliku ja kompetentsena,» ütles Meloni neljapäeva õhtul Twitteris.

Meloni partei sai valimistel 26 protsenti häältest, tema liitlased Forza Italia ja Liiga vastavalt kaheksa ja üheksa protsenti.

Meloni peaministriks nimetamine on euroala suuruselt kolmanda majandusega Itaalia ja tema enda Itaalia Vendade jaoks ajalooline pööre, sest erakond ei ole seni veel kunagi valitsuses olnud.

Tavad näevad ette, et president Sergio Mattarella käib peaministri nime välja alles pärast ametlikke kõnelusi kõigi parlamendiparteidega.

Reedel läks Meloni koos oma koalitsiooni esindajatega presidendiga kohtuma, eeldatavasti võib valitsuse moodustamise ettepanek tulla juba pärastlõunal.

Kui Meloni kinnitab, et suudab koos liitlastega valitseda, võidakse nii tema kui ministrid nädalavahetusel ametisse vannutada. Parlamendi usaldushääletus on sel juhul järgmisel nädalal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles