Erdoğan on valmis arutama Rootsi uue peaministriga NATO liikmesust

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: IMAGO/Türgi presidendikantselei \ apaimages / Scanpics

President Recep Tayyip Erdoğan võttis vastu Rootsi uue peaministri Ulf Kristersson ettepaneku, et ta külastab Türgit ja arutab Ankara vastuväiteid Rootsi ja Soome NATOga liitumisele, teatas täna kohalik meedia.

«Rootsi uus peaminister palus kohtumist. Ma palusin oma sõpradel kohtumine korraldada. Me arutame neid küsimusi temaga oma riigis,» ütles Erdoğan eratelekanalile NTV.

Rootsi vastne parempoolne peaminister Ulf Kristersson ütles neljapäeval, et on valmis sõitma Ankarasse eesmärgiga kutsuda Türgit üles toetama Rootsi ja Soome liitumist NATO-ga.

«Olen juba saatnud signaali Türgi valitsusele, et me oleme valmis viivitamatult Ankarasse sõitma,» ütles Kristersson kolm päeva pärast ametisse astumist.

Soome ja Rootsi loobusid aasta algul Ukraina sõja ajel pikaajalisest neutraliteedipoliitikast ja esitasid taotluse NATO-ga ühineda.

Lõviosa alliansi riike toetab nende sammu, kuid Erdoğan pidurdab liitumisprotsessi süüdistustega, et Põhjamaadest on saanud turvapaik Ankara suhtes vaenulikele kurdi mässulistele.

Kristerssoni sõnul tahab ta Erdoğanile näidata, et Rootsi ja Soome teevad, mis lubatud, et täita kokkulepe Ankaraga, mis peaks kindlustama nende NATOga liitumise.

Erdoğani sõnul ei ole Ankara positsioon muutunud ning Soome ja Rootsi peavad andma üle «need terroristid», keda Türgi võimud nõuavad.

«Kui neid meile tagasi ei saadeta, ei hakka asjad parlamendi tasemel toimima,» hoiatas ta.

Soome ja Rootsi liitumise on ratifitseerinud 28 NATO riiki 30st, vaid Ungari ja Türgi ei ole seda veel teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles